DORDRECHT – Demissionair minister Franc Weerwind genoot dinsdagmiddag met gedetineerden en medewerkers van de PI Dordrecht (voorheen De Dordtse Poorten) van een Keti Koti Tafel. De bijzondere maaltijd, die eind juni ook op Het Hof in de openlucht werd geserveerd, is een dialoog tafel omringd met rituelen en muziek, die vroeger door de Surinaamse ‘tot slaaf gemaakten’ werd gezongen. Bewakers en gedetineerden zalfden elkaars polsen met kokosolie en vertelden hun persoonlijke verhalen over waardigheid en minderwaardigheid. Het was voor hen een uniek gebeurtenis. ( Foto: Stolk Fotografie)

Mercedes Zandwijken, oprichter en algemeen directeur van de Stichting Keti Koti Tafel: “Vanuit het ministerie kwam het verzoek om een Keti Koti Tafel te organiseren in een gevangenis. Dit omdat zij de positieve berichten gehoord hadden wat deelname aan onze tafels oplevert. We hebben eerst een soort proeftafel gedraaid in de PI Rotterdam. Die tafel heeft bij de gedetineerden en de bewakers zoveel losgemaakt. Het was heel emotioneel en heeft gezorgd voor een bijzondere verbinding tussen de deelnemende bewakers en de gedetineerden. Voldoende reden om deze Keti Koti Tafel in de PI Dordrecht met de (demissionaire) minister als een volwaardige tafel te organiseren, met zeventig deelnemers.”

Twintig deuren dicht
Aan de tafel zaten naast de minister alleen gedetineerden en bewakers tegenover en om en om naast elkaar. Iedereen had een eigen gesprekspartner met een andere kleur aan de lange tafel. Mercedes: “De organisatie van deze Keti Koti Tafel was ingewikkeld. Iedereen moest van tevoren worden gescreend. Voordat we aan tafel konden gaan, gingen er eerst twintig deuren dicht. Daar konden geen buitenstaanders bij.”
Wel was het zangkoor ‘Fri Yeye’ erbij. Het vrouwenkoor zong met de tafelgasten samen treurliederen ter nagedachtenis aan de voorouders, die geleden hebben onder de wreedheden van de slavernij en voor allen die nu nog in slavernij leven. Op basis van drie dialoogvragen werden om de beurt persoonlijke herinneringen, ervaringen en emoties uitgewisseld in relatie tot de omgang met de erfenis van het slavernij- en koloniale verleden van Nederland.

Menselijkheid centraal
Vestigingsdirecteur van de PI Dordrecht, Karin Winkelman twijfelde geen moment toen het verzoek van de minister kwam. “Gevoelige en moeilijke thema’s bespreekbaar maken daar deinst de PI Dordrecht niet voor terug. Dit is een uitgelezen kans om met de plus-gedachte in het achterhoofd, deze ingewikkelde thematiek bespreekbaar te krijgen en waardering uit te spreken naar al diegenen die zich door onze onwetendheid, onbegrepen onderdrukt of anderszins slecht behandeld hebben gevoeld.”

Winkelman vervolgt: “In onze plus-gedachte staat de mens centraal. We vragen medewerkers een stukje van zichzelf toe te voegen aan hun dagelijks werk. Dit stukje komt voort uit unieke waarde. Op die manier voegt iedereen waarde toe en zijn we met elkaar een inclusieve organisatie waarin diversiteit een kracht is. Ook gedetineerde burgers hebben een plus die we centraal willen stellen, omdat krachtgericht werken kansrijker is en bijdraagt aan autonomie en zelfredzaamheid.”