Actueel

reageer als eerstvr 16 okt 2020

Mooie binnenkomer bij Huis van Gijn

DORDRECHT – Museum Huis Van Gijn aan de Nieuwe Haven heeft een vernieuwde, opvallende entree. Passend in het straatbeeld, de Nieuwe Haven, zijn de authentieke details al zichtbaar van af buiten. Wie naar binnen stapt, waant zich direct in een 19e eeuwse sfeer. Vandaag kwam cultuurwethouder Piet Sleeking langs om het resultaat te bekijken. (Foto: Thymen Stolk)

De entree is tevens een cadeauwinkel, waar je ook naar binnen kunt gaan zonder een bezoek aan het museum. Er zijn originele cadeaus te vinden die doen denken aan een ouderwetse boetiek. Zo vind je er grootmoeders citroenzeep, een dress up-doll of theedoeken met een fraai dessin. Interessant detail is het behang in de entree, ontworpen door Susan Strampel. Zij heeft in samenwerking met de interieurarchitect achter dit project, Ramon Middelkoop (links op de foto), een speciaal behang ontworpen. Op het eerste gezicht lijkt het een klassiek victoriaans behang. Maar wie beter kijkt, ziet dat het patroon is opgebouwd uit foto’s van voorwerpen uit het museum. De winkel en de entree zijn beter zichtbaar vanaf de straat, zodat het voorbijgangers uitnodigt om binnen te stappen. “We willen dat als je binnen komt, het direct voelt als een huis en niet als een museum”, aldus museumdirecteur Peter Schoon.

Het streven is om Huis Van Gijn terug te brengen naar het oorspronkelijke gebruik. Zo zijn op de tweede verdieping werk- en slaapvertrekken voor het personeel teruggebracht. Ook zal de kelder in ere worden hersteld, zodat bezoekers kunnen ervaren hoe die ruimte onder het huis rond 1900 werd gebruikt. Het museumhuis vertelt op deze manier zijn eigen verhaal en is het een ware beleving om het huis van zolder tot kelder te ontdekken.

Geef een reactie