DORDRECHT – Een jongen en twee reeën komen deze dagen tot leven op de muurschildering op het Sociaal Plein in wording in Crabbehof. Het idee van een ree en bomen komt van de Dordtse middelbare scholier Iris Kadijk (17 jaar), die als boerendochter De Biesbosch als achtertuin heeft. Iris spot vaak reeën en houdt erg van tekenen. De Barendrechtse kunstenaar Ricardo van Zwol (47 jaar) (Foto: Thymen Stolk) werkte haar idee uit met in het ontwerp ook een prominente rol voor overbuurjongen Luka Mrvos (10 jaar).

Het project is een initiatief van cultureel ondernemer Lotti Hesper om het Sociaal Plein in wording verder te vergroenen en ontmoeting te stimuleren in samenwerking met de gemeente Dordrecht en de partners aan het plein: bewoners, eigenaar Cees van der Poel, Speelotheek Pip en Zo, Stichting Wijk voor Wijk, Bibliotheek Aanzet en Buurtwerk Dordrecht. Luka: “Wauw, mijn leven is populair geworden, het is echt heel stoer om op die muur te komen.”

Droom

Luka kijkt vanuit zijn huis op de muurschildering: “De reeën beginnen al vorm te krijgen. Alleen mijn meester op de Don Bosco school in Crabbehof weet dat ik op de muur kom, voor mijn vrienden laat ik het nog een verrassing zijn. Dit is echt heel stoer en een droom van ieder kind.” Projectleider Lotti Hesper: “Dit zijn de pareltjes in de projecten die ik doe. Mensen betrekken uit de buurt, zoals Luka en zijn moeder Branka Mrvos, die mede de kunstenaars koos uit acht inzendingen, en zo samen de buurt mooier maken.”

Beweging

Kunstenaar Ricardo van Zwol heeft al veel muurschilderingen op zijn naam staan: “Portretten schilderen, natuur en zonsondergangen zijn echt mijn ding. Het werken met lagen, cirkels en verspringingen geven mijn muurschilderingen beweging en gelaagdheid. Mijn ervaring delen met jong talent Iris Kadijk is mooi om te doen.”

Iris Kadijk zit in 5 VWO op het Insula College: “Ik houd erg van de kunstvakken op school en zit altijd op mijn kamer te tekenen. Het is een eer om met Ricardo deze muurschildering uit te werken. Ik denk er nu over om later iets met architectuur, kunst of journalistiek te gaan doen.”

Sociaal Plein in wording
De uitvoering van de muurschildering en diverse activiteiten van Momentje Crabbehof, die tot en met 16 oktober in het kader van de week van eenzaamheid, week van opvoeding en de Kinderboekenweek worden gehouden, vallen samen. Doel is om meer ontmoetingen tussen mensen te stimuleren en om de wijk te vergroenen.

Lotti Hesper die de uitvoering coördineert namens Stichting Wijk voor Wijk: “Er gaan nog veel meer planten en bloemen komen op het Sociaal Plein aan De Savornin Lohmanweg en hopelijk ook een grote boom. We hebben inmiddels een proefopstelling gemaakt met een andere plek voor de parkeerplaatsen. Nu moeten we nog menskracht vinden om de plantvakken aan te leggen. We hopen hulp te krijgen van een hovenier uit de wijk, die onder andere kan helpen een blauwe regen langs de gevel te leiden.” Mensen die mee willen doen of ideeën hebben voor het Sociaal Plein kunnen contact opnemen met Lotti via www.wijkvoorwijk.nl.

Lees in de Thuis in Sterrenburg (ook bij: lees specials online op deze website) van 12 oktober een interview met Iris Kadijk.