Actueel

reageer als eerstdo 29 jul 2021

Nederland verzoekt om Europees verbod op PFAS

DORDRECHT – Nederland wil dat PFAS in Europa verboden wordt. Samen met Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen heeft Nederland hiervoor een officieel verzoek ingediend bij het Europees chemicaliën agentschap (ECHA). Het verbod moet in één keer gaan gelden voor alle schadelijke PFAS stoffen, zo’n 6.000 in totaal. De stoffen waar zorgen om zijn in de regio rondom Chemours, PFOA en GenX, vallen ook onder PFAS. Voor PFOA geldt al een verbod. Het streven is dat het totaalverbod vóór 2025 in gaat.

De gemeente schrift op haar website: “Door nu die hele grote groep PFAS in één keer te verbieden, voorkomen we dat de ene schadelijke PFAS wordt vervangen door een andere, die later ook weer schadelijk blijkt; zoals destijds PFOA vervangen is door GenX.
Het college van Dordrecht is van mening dat een totaalverbod uiteindelijk dé route is om PFAS uit onze omgeving te bannen. Aanpak bij de bron is veel effectiever dan aanpak achteraf. Dordrecht is daarom blij met de inzet van Nederland in Europa op dit punt en steunt het voorstel. Het verbod zal zich richten op alle toepassingen van PFAS, met uitzondering van enkele toepassingen die als essentieel en onmisbaar worden gezien. Omdat het om zoveel stoffen in één keer gaat, vraagt dit veel voorbereiding om tot een verbod te komen.”

Geef een antwoord