ZWIJNDRECHT – Gezond en gelukkig oud worden wil natuurlijk iedereen. Door verschillende ontwikkelingen staat dit echter onder druk. De vergrijzing en het alsmaar oplopende tekort aan zorgpersoneel zijn de belangrijkste. Maar ook het gebrek aan passende woonvormen. Reden voor het Rijk om gemeentes op te roepen om met een lokaal woonzorgplan te komen. Hoe zorgen we er samen voor dat we op een plek wonen die als thuis voelt? Ook als er meer hulp en zorg nodig is? Wethouder Ronald de Meij (Welzijn, WMO en Zorg/Woonzorgvisie) vertelt over de aanpak in Zwijndrecht. (Gemeente Zwijndrecht)

De eerste stap op weg naar een Zwijndrechtse visie voor ‘wonen met zorg in de toekomst’ is inmiddels gezet, vertelt De Meij. “In 2023 is er een woonzorganalyse uitgevoerd, waarbij zorgaanbieders, woningcorporaties en andere belangenorganisaties hebben aangegeven wat zij denken dat er nodig is. Daaruit blijkt dat in Zwijndrecht, waar de vergrijzing overigens nog verder gevorderd is dan in veel andere gemeentes, een grote mismatch is tussen wat mensen willen en wat er beschikbaar is aan woonvormen. Maar ook tussen de zorg die nodig zal zijn en de zorg die beschikbaar is. De formele zorg, maar ook op het gebied van mantelzorg. De personeelstekorten in de zorg zullen alleen maar verder oplopen en de verwachting is dat slechts de helft van de mantelzorg beschikbaar zal zijn waar behoefte aan is. Een grote uitdaging. Dit geldt overigens niet alleen voor ouderen, maar ook kwetsbare jongeren die alleen of begeleid wonen.”

Nadenken over toekomst

Na het maken van de analyse is nu de volgende fase aangebroken: uitvinden waar de inwoners van Zwijndrecht zelf behoefte aan hebben op ‘woonzorggebied’. Met een (sociale) mediacampagne worden zij opgeroepen de vragen te beantwoorden op www.zwijndrecht.nl/woonzorg. Ook zijn ze deze woensdag 29 mei van 18.30 tot 21.00 uur in het Zwijndrechtse gemeentehuis welkom op een meedenkavond. Het is tegelijkertijd ook een soort bewustwordingscampagne, zegt De Meij. “We vinden het belangrijk dat mensen gaan nadenken over wat ze zelf kunnen om gezond en fit te blijven. Maar ook om na te denken over hun eigen situatie, nu en in de toekomst. De verzorgingsstaat die we lang hebben gekend zal hoe dan ook minder worden. De samenleving zal hierin zelf meer eigen verantwoordelijkheid moeten nemen.”

Ingewikkeld

Woon jij het liefst bij familie in huis als je zorg nodig hebt? Heb jij een kamer voor je moeder als zij niet meer alleen kan wonen? Hoe zou je zelf willen wonen als je ouder en hulpbehoevender wordt? Met andere ouderen in een woonvorm zoals een clusterwoning of Knarrenhofje? Maar ook: Hoe belangrijk vind je het dat er een wijkcentrum of andere ontmoetingsplek in je buurt is? Allemaal vragen die belangrijk zijn bij het invullen van de woonzorgvisie. De gemeente zelf heeft daarin vooral een coördinerende rol, zegt De Meij. “We zorgen voor de analyse en vertalen die met alle partijen in plannen. Natuurlijk zijn we sterk afhankelijk van projectontwikkelaars en woningcorporaties, maar we kunnen als gemeente wel belemmeringen wegnemen. Denk aan het meedenken bij vergunningverlening en het opheffen van regeltjes die zaken ingewikkelder maken. Het is sowieso een ingewikkeld vraagstuk, maar als gemeente kunnen we wel dingen verzachten of makkelijker maken.” Als alle input is verzameld en verwerkt in een woonzorgvisie wordt deze in het najaar voorgelegd aan de gemeenteraad, verwacht de wethouder.