DORDRECHT – Hoewel sommige mensen en vooral hondeneigenaren het idee hebben dat steeds meer mensen een hond(je) aanschaffen, is daar volgens de woordvoerder van de gemeente Hans Scholten geen sprake van als er gekeken wordt naar de aanmeldingen voor de hondenbelasting. Ook de manager van dierenzorgcentrum Louterbloemen Mirjam Addiks stelt dat er niet meer honden vanuit het asiel worden geadopteerd.
Addiks: “Het asiel is door de coronamaatregelen niet vrij toegankelijk. Wie wil langs komen, moet eerst bellen. Als asiel heb je een taak om impuls-aanschaffen te voorkomen. Een hond is bewerkelijk voor een eigenaar. Doordat we nu altijd eerst telefonisch contact hebben, kunnen we veel informatie verstrekken voordat iemand langs komt. Vrij vertaald betekent dit dat we impulsieve beslissingen kunnen uitfilteren. Er komen deze periode wel meer mensen naar ons asiel voor de aanschaf van een kat.”
Ziek
“Gelukkig zien we niet heel veel meer mensen die hun hond willen afstaan. Wel zien we een lichte toename van dieren die opgehaald en opgevangen moeten worden van mensen die ziek en/of opgenomen zijn in een ziekenhuis. Ook komen er honden binnen waarvan de eigenaar is overleden als gevolg van corona. We vrezen daarnaast het moment dat meer mensen in financiële problemen komen, want dat betekent altijd dat er meer dieren naar ons gebracht worden waarvan mensen afstand willen doen. De laatste tijd zien we tevens dat dieren die op straat gevonden worden, vaak medische zorg nodig hebben en al ruimere tijd ziek blijken. Dat legt een extra druk op onze centrum.”
Tijdelijke opvang
“Ons pension wordt momenteel minder benut, want mensen gaan nu niet met vakantie. Daardoor derven we inkomsten, die ten goede komen aan de asieldieren. De kosten gaan echter gewoon door. Mochten er huisdiereigenaren zijn die door corona tijdelijk niet voor hun dier kunnen zorgen, dan is hun dier van harte welkom in ons pension. Er is plaats voor honden, katten, konijnen, knaagdieren en vogels. Kan een dier niet terug naar de eigenaar, dan dient deze (of de nabestaanden) afstand te doen van alle rechten en plichten. We proberen de afgestane dieren namelijk zoveel mogelijk te herplaatsen en dat kan alleen als er geen aanspraak meer gedaan kan worden door de voormalige eigenaar”, aldus Addiks.