DORDRECHT – Sinds begint dit jaar heeft de Stichting Molen Kyck over den Dyck een compleet nieuw bestuur. De laatste Dordtse molen, een Rijksmonument uit 1713, staat er qua onderhoud prima bij. Op het gebied van de exploitatie is er wel werk aan de winkel, vertellen de nieuwe bestuursleden Tjepke Valk (penningmeester, links) en Erna Steingröver (PR) en molenaar en instructeur Peter Raggers.

Twintig jaar lang hield het vorige bestuur de molen letterlijk en figuurlijk draaiend. In die periode vonden er enkele ingrijpende en kleinere renovaties plaats. “Dat de molen er nu zo mooi bijstaat, is absoluut een verdienste van het oude bestuur”, zegt Peter, die al tien jaar windmolenaar is op (onder meer) ‘de Kyck’. “De laatste jaren liep de omzet uit zaalverhuur en de winkel echter terug. Vorig jaar besloot het vierkoppige bestuur om diverse redenen in zijn geheel op te stappen. Na een intensieve zoektocht hebben we gelukkig vijf nieuwe mensen gevonden.”

Gat in de begroting

Dat nieuwe bestuur staat voor de volgende uitdaging, schetst Tjepke: “Van het Rijk en de provincie krijgen we op jaarbasis 9.500 euro subsidie voor het onderhoud. Per jaar is daar gemiddeld tussen de 18.000 en 20.000 euro voor nodig. Dat gat moeten we opvullen met zaalverhuur en de verkoop in de molenwinkel.” De verhuur is de laatste jaren flink teruggelopen en, onder meer doordat de ‘spelt-hype’ voorbij is, ook de winkelomzet. Erna: “Onze drive is om dat gat te gaan dichten. Door meer naar buiten te treden en nieuwe dingen te gaan organiseren.”

Kunstrondje

Van die vernieuwing is meteen werk gemaakt, want sinds deze maand doet de Kyck mee aan het Kunstrondje Dordt op de eerste zondag van de maand. Er hangt nu een foto-expositie van fotowerkgroep Ommoord, waarvoor de leden de molen op hun eigen manier in beeld brachten. Op 3 maart toont de Dordtse schilder Kees de Hond zijn werk en treedt een Syrische muziekgroep op. Erna: “Op het gebied van zaalverhuur is er van alles mogelijk, desgewenst gecombineerd met catering. We hebben een vergaderzaal met Wifi en beamer, je kunt je bruiloft hier vieren, maar bijvoorbeeld ook langskomen voor een bedrijfsuitje met rondleiding.”

Nuttig werk

“De molen heeft in Nederland een rijke geschiedenis, die we graag met jong en oud delen”, zegt Peter. “Ze hebben vierduizend jaar geleden Nederland droog gemaald en bewoonbaar gemaakt en de VOC is groot geworden dankzij de houtzaagmolens.” Maar de laatste Dordtse molen doet ook vandaag de dag nog volop nuttig werk. Iedere zaterdag laten de vijf vrijwillige molenaars de korenmolen zijn maalwerk doen. De Dordtse bakkers Van der Breggen en Korteweg bakken brood van het meel en hun molenkoeken en schapenkoppen en speltkoeken zijn ook te koop in de molenwinkel. In die winkel is iedere zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur ook een flink assortiment cake- en broodmixen en volkorenmeel te koop. “Veel gezonder dan supermarktbrood”, stelt Peter. “Daar zijn alle gezonde kiemen uit gehaald.”

Vrijwilligers en donateurs

De molen draait voor een groot deel op de circa 35 vrijwilligers. Zowel in de winkel als op de vulzolder zijn extra krachten nog meer dan welkom. Ook (leerling)molenaars kunnen zich melden. Erna: “De vacatures kan je vinden op de website van het Vrijwilligershuis.” Ook nieuwe donateurs worden natuurlijk graag ontvangen. Zij betalen minimaal 18 euro per jaar, waarvoor ze 10 procent korting krijgen op aankopen in de winkel, gratis toegang hebben tot de molen, met introducé, en bij aanmelding een mooi boek over de molen krijgen.

Meer weten? Kijk op www.molen-dordrecht.nl. Daar zijn ook de links naar de social media te vinden. Erna zorgt ervoor dat daar al het laatste nieuws is te vinden. “Binnenkort gaan we iets bijzonders doen rond de Rabobank Clubkas Campagne”, verklapt ze vast.