DORDRECHT – Wie avonturen wil beleven, hoeft niet op het vliegtuig te stappen. Unieke belevenissen zijn dichterbij dan je denkt. In de bibliotheek natuurlijk! Daar staan kasten vol boeken die de lezers uitnodigen om nieuwe werelden binnen te treden. Maar de bieb is zoveel meer dan een uitleencentrum van schrijversgedachtegoed. Het is een informatiepunt en bovenal een ontmoetingsplek voor bewoners in de wijk. Zo ook de vestiging van de Bibliotheek AanZet in Dordt West, te vinden in trefpunt De Nieuwe Stoof, dat lekker leesvoer en leuke activiteiten biedt én bijzondere ontwikkelingen doormaakt. Viona Versluis vertelt er meer over. Viona is wijkprogrammeur Dordrecht bij de Bibliotheek AanZet. De gezellige bibliotheekvestiging in Crabbehof is één van haar favorieten. (Foto: Stolk Fotografie)  

Zij is wijkprogrammeur Dordrecht bij de Bibliotheek AanZet. Viona brengt activiteiten van de bibliotheek bij partners in de wijk. De bibliotheek treedt zo, al geruime tijd, buiten haar ‘oevers’ en levert onder meer op deze wijze een mooi visitekaartje af. “De bibliotheek in Crabbehof is één van mijn favorieten”, vertelt ze enthousiast. Ze komt er heel regelmatig en weet: “het is een fijne plek om te zijn. Het leuke aan de vestiging is dat het, alweer enige tijd geleden, is verbouwd, en er komt nog een grote verbouwing aan! Er is een klein barretje en er zijn lekkere zitplekken. Je kunt op het gemak een boek uitzoeken of er ook alleen komen om te kletsen of koffie te drinken. Er staan computers waar je gebruik van kunt maken met je bibliotheekpasje. Het is écht een plek van de wijk en dat is heel tof om te zien.”

Succesvol samenwerken 

Kruisbestuivingen zijn er momenteel volop, zoals die tussen het buurtwerk en de bibliotheek, samen met de gemeente. Dat geschiedt onder de noemer Huiskamer van de Wijk waarvoor De Nieuwe Stoof dit jaar wordt verbouwd zodat het trefpunt meer één geheel wordt en er, zoals de naam al zegt, een huiskamergevoel zal ontstaan. Eerste stappen in de intensivering van de samenwerking zijn al gezet. Viona: “Het is mooi om te zien dat het is gelukt om dit op te starten. De beheerder van het buurthuis is nu ook nauw betrokken bij de bibliotheek en heeft ‘zijn achterban’ meegenomen. Het is gezellig druk in de bieb.” Een ander succesje werd onlangs nog geboekt; Momentje Crabbehof dat uit de koker van Bianca Pipping van speelotheek Pip & Zo komt. “Onze overburen zijn Pip & Zo en Wijk voor Wijk. Samen hebben we met Toppie in oktober, de maand van de Kinderboekenweek, allerlei activiteiten georganiseerd. Een enorme hit! We zullen dat zeker gaan doortrekken. Het is een goed voorbeeld van nog een toffe ontwikkeling!”

Buiten de deur

Naast de locatie in Crabbehof is Viona ook in de andere bibliotheekvestigingen te vinden. “Als wijkprogrammeur organiseer ik activiteiten buiten de deuren van de bibliotheek. Dus ik zoek in Dordrecht naar locaties en partners waar een project van ons gehouden kan worden. Zo werken we bijvoorbeeld veel samen met speeltuinverenigingen, onder meer in Stadspolders, waar een voorlezer komt en een Koffie Met wordt georganiseerd. Maar denk ook aan het digitaal inloopspreekuur. Tijdens corona heb ik voor bewoners van Crabbehof een speurtocht ontwikkeld. Zodat mensen voor iets leuks naar buiten konden en wij, de bibliotheek, in deze tijd iets van ons konden laten horen!”

Te doen! 

In alle vestigingen van de bibliotheek worden tal van activiteiten georganiseerd, voor zowel de jonge als oude(re) bezoekers. De komende tijd zijn dat in Crabbehof onder meer:

(onder andere) Woensdag 15 februari Huiswerkbegeleiding (wekelijks)

(onder andere) Donderdag 16 februari Taalcafé voor beginners (wekelijks)

Zaterdag 18 februari Tekenles voor kinderen (8 tot 12 jaar)

Zaterdag 11 maart Voorlezen in het Turks (4 tot en met 7 jaar)

Alle informatie is te vinden op www.debibliotheekaanzet.nl. Vergeet je niet aan te melden voor de activiteiten! De bibliotheek is in Crabbehof gevestigd in De Nieuwe Stoof, De Savornin Lohmanweg 110.