DORDRECHT – De stad is in het voorjaar van 2022 een park rijker. Op sportpark Reeweg, onderaan de Noordendijk, wordt het Reewegpark gerealiseerd. Een plek om te ontspannen, te ontmoeten en te sporten. Maar het parkproject behelst meer; het is onderdeel van de zogenaamde ecologische gordel in Dordrecht én onderdeel van de vergroening van de Vogelbuurt. Aat Bruggeman, projectcoördinator Ruimtelijke Ontwikkeling van de gemeente Dordrecht vertelt: “De architect is momenteel bezig met de indeling van het park en een plangroep met de routeontwikkeling op het sportpark. Eind dit jaar wordt de voetgangers- en fietsersbrug gelegd, achter de Waterhoenstraat, die de Vogelbuurt met het park gaat verbinden. Oplevering van het park staat gepland voor april volgend jaar.”

Het Reewegpark komt op twee braakliggende velden op sportpark Reeweg en wordt ingericht als ‘multifunctioneel familiepark’. Samen met omwonenden wordt nagedacht over de invulling van het park. “Het wordt een plek waar mensen kunnen sporten, denk aan trimgroepjes, waar kleine kinderen kunnen spelen en waar ook gebarbecued kan worden”, vertelt Bruggeman.” Maar het park wordt niet alleen ter ontspanning van de bewoners aangelegd. “Het past ook in het beleid rond klimaatadaptatie. Dus minder verharding en meer groen in de wijk voor onder meer aangenamere temperaturen in de zomer. Vergroenen verhoogt eveneens het leefgenot”, aldus de coördinator. Naast het nieuwe park komen er in de Vogelbuurt ook heel wat bomen bij. “Zo’n tachtig bomen worden er aan de wijk toegevoegd, in de Aalscholverstraat en zijstraten en in de Reigerstraat. Enkele bomen worden gekapt omdat de resterende levensduur nog maar enkele jaren is, maar er komen dus heel wat bomen bij. In november wordt gestart met het project in de Reigerstraat en in maart in de Aalscholverstraat.” Daarnaast zijn de bewoners van de buurt afgelopen periode benaderd of zij hun voortuin willen vergroenen. “Het Vogelnest heeft gepeild of hier interesse voor is. Voor wie wil, wordt dit geregeld. De gemeente heeft hiervoor subsidie verstrekt.”

Verbinding
De gemeente, de werkgroep Dordwijkzone Noord, is al jaren bezig met de planontwikkeling van het nieuwe park. Naast klimaatadaptie heeft het Reewegpark dus ook een ecologisch doel. Het is leefgebied van flora en fauna en zorgt eveneens voor meer biodiversiteit. “Langs de waterkant aan de Molenvliet is een behoorlijke biodiversiteit. Het Reewegpark komt in verbinding te staan met andere ecologische zones waardoor dieren, zoals klein kruipende dieren, maar ook vleermuizen, zich kunnen verplaatsen. Er is al een ‘wildroute’, waarvoor onder meer een duiker onder de Noordendijk is gerealiseerd. En er is een wildpassage onder de brug bij sportpark Reeweg, bij de ingang Halmaheiraplein, en een wildpassage bij de spoorbaan. Het park maakt straks onderdeel uit van deze bestaande verbindingen. Dus maakt deel uit van een grote verbindingszone”, aldus Bruggeman.
Maar eerst krijgt het nieuwe stadspark zijn vorm. De reacties op het park zijn volgens Bruggeman positief. “In juli is er een ‘fysieke’ bijeenkomst geweest in de Aalscholverstraat. Op een zaterdag, om zo zoveel mogelijk bewoners te bereiken. Alle aanwezigen waren bijzonder positief.” Meer informatie over het Reewegpark is te vinden op de site van de gemeente: www.dordrecht.nl.