DORDRECHT – Deze week verschijnt uitgave 37 in de serie Verhalen van Dordrecht. Het is getiteld ‘Het Dordtse Minderbroederklooster. 326 jaar bouwen en bidden’, en is geschreven door Marc Dorst, archeoloog bij de gemeente Dordrecht.

Vanaf de jaren zestig werden in Dordrecht veel opgravingen verricht door de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek. Begin jaren tachtig zou, zo was het plan, hieraan een eind komen, ware het niet dat dankzij een grote brand in de Dordtse binnenstad (de meubelzaak Buytink op de hoek van de Voorstraat en de Visstraat) toch nog een onderzoek kon worden uitgevoerd. Het was namelijk bekend, op basis van kaarten uit de zestiende eeuw, dat dit de locatie was van het Dordtse Minderbroederklooster.

Dit boekje presenteert de resultaten van dit onderzoek, dat veel archeologische resten opleverde uit de periode 1200-1950. Het gaat om sporen van bewoning en bebouwing uit de drie kloosterfasen, in de periode van ongeveer 1246 tot 1572, maar ook uit de tijd daarvoor en daarna. Ook zijn er veel begravingen gevonden behorende tot het klooster. Het boekje telt veertig pagina’s en is, zoals gebruikelijk, rijk geïllustreerd. Het beschrijft de verschillende kloosterfasen en toont de talrijke vondsten en de begravingen. Vanaf deze woensdag is het onder meer in verschillende boekhandels verkrijgbaar. Meer info en verkooppunten: www.deverhalenvandordrecht.nl.