DORDRECHT – De bouw van 41 stadsappartementen op het terrein van de voormalige zuivelfabriek DMI (Dordrechtsche Melk Inrichting) is van start gaan. Alle woningen binnen het project van de Dordtse ontwikkelaar Holtburgh zijn verkocht. Bakker Arkel is de aannemer die het nieuwbouwproject realiseert. (Foto’s: Stolk Fotografie)

Voordat er daadwerkelijk gebouwd kon gaan worden moest er flink gepuzzeld worden, vertelde Marc Janssen, directeur van Holtburgh, onlangs in Dordt Centraal. Veel Dordtenaren kennen de locatie en haar verleden. En hadden er dus ook een mening over. Woningbouw aan dit stukje Spuihaven zou een mooie invulling zijn, maar dan geen hoogbouw. De oude van Damme autogarage mocht niet gesloopt worden en de schoorsteenpijp van de oude melkfabriek moest blijven staan. Echt een project voor een Dordtse ontwikkelaar met gevoel voor de (historie) van de stad dus. Het resultaat wordt Kromhout aan het Water, dat bestaat uit 41 verschillende types koopwoningen, voor zowel starters als senioren. “Het leuke is dat ongeveer driekwart van de kopers uit Dordrecht komt en dat zijn zeer betrokken zijn bij het project”, zegt Janssen. “Zij kiezen ook bewust voor een appartement dichtbij de prachtige binnenstad van Dordt.”

Schoorsteenpijp

De bouw gaat naar verwachting anderhalf jaar duren. De schoorsteenpijp zou eigenlijk eerst gerestaureerd worden, maar nu wordt dit juist aan het eind van de bouwwerkzaamheden gedaan. Hij staat er nog stevig bij, maar tijdens de bouw wordt hij voor de zekerheid wel voortdurend gemonitord, aldus Janssen.