DORDRECHT – Afgelopen zaterdag werd door cartograaf Hans de Vries een gespecialiseerde kaart van (een deel van) de Biesbosch overhandigd aan Reinier Jaquet, voorzitter van de Stichting Natuur- en Vogelwacht Biesbosch. Henk Mesman was erbij en doet verslag.

Stichting Natuur- en Vogelwacht Biesbosch, een vrijwilligersorganisatie die in 1983 is opgericht, heeft als algemene doelstelling het onderhoud van het gebied, de Biesbosch, en de bescherming van planten en dieren die hier leven. De nieuwe kaart komt hierbij van pas. Op de bestaande officiële kaarten van de Biesbosch staan veel gegevens. Sommige zijn zeer bruikbaar voor de activiteiten van de Stichting Natuur- en Vogelwacht. Echter heel veel details, die van belang zijn voor het onderhoud van het landschap en de bescherming van de dieren, ontbraken. In het waterrijke gebied zijn vele slootjes en kreekjes die gepasseerd moeten worden tijdens bijvoorbeeld het wilgenknotten. Het is dan wel handig als je precies weet waar er bruggetjes zijn of waar er een plank over een slootje ligt. De kaart heeft bovendien verschillende lagen. Zo kan je door de computer een onderliggende kaart laten genereren, waar alleen alle gemalen op staan of alleen bijzondere beplanting.

Beversluisplaat
Elk gebied heeft een naam, zodat er geen misverstand kan zijn waar een bepaalde activiteit moet worden verricht. Eén van de tot de verbeelding sprekende namen is Beversluisplaat. Je zou verwachten dat hier een sluis is, of was, voor bevers. Het verhaal is echter dat een schipper met de achternaam Beversluis op deze plaats schipbreuk leed. Dit soort details zijn te vinden in het kostelijke boek ‘Leven en wonen op de Bovenste Beversluisplaat’ van Albert Megchelsen. Albert was de oudste zoon van een eendenkooipachter en heeft daar in zijn jeugd gewoond.

Voortdurende verandering
Hans de Vries, één van de vrijwilligers van de Stichting Natuur- en Vogelwacht, is een begaafd tekenaar en cartograaf. Hij is met pensioen, maar maakte met veel plezier de kaarten waar zoveel behoefte aan is. Hans heeft gevoel voor detail. Zo staat er op de kaart de kleinste polder van Nederland met een diameter van dertig meter! De Biesbosch verandert voortdurend van uiterlijk; zandplaten verdwijnen en komen, bruggetjes worden toegevoegd of weggehaald. De kaart moet dus regelmatig bijgewerkt worden. Op zijn lauweren rusten kan Hans dus niet.