DORDRECHT – “Ik stond in november op een koude dag bij de bushalte in mijn dikke jas terwijl er naast mij een man stond met alleen een oud shirtje aan en twee plastic zakken. Ik dacht: dat kan ik toch niet laten gebeuren, zonder dat ik er iets aan probeer te doen? Ik had de campagne gezien van Licht voor Dordt om op internet berichten te plaatsen met de hashtag #kannogwel. Toen bedacht ik dat wij met onze kledingwinkel misschien tweedehands kleding zouden kunnen inzamelen.”
Aan het woord is Marinka Put, verkoopmedewerker bij Adam Brandstore. “Ik heb als extra taak local management en dat betekent dat ik acties bedenk voor deze winkel en haar directe omgeving.” Marinka zocht contact met Licht voor Dordrecht en vervolgens met de Dordtse Kledingbank. Ze trof een heel enthousiaste Nelie de Haan. Nelie, die voorzitter is van het bestuur van de Kledingbank, vertelt: “We zitten te springen om herenkleding, want mannen danken hun kleding veel minder vaak af. De vraag naar herenkleding bij de Kledingbank is zeker zo groot als die voor vrouwen en kinderen. Vrouwen wisselen echter veel vaker van kleding en doen de oude dan weg.”
Fantastische actie
Marinka: “Ik help klanten die bij ons een nieuwe broek kopen over de streep om hun oude broek weg te geven. Dan zeg: ‘houd die nieuwe broek toch lekker aan’. Er zijn gelukkig mannen die dan wel hun afgedragen kledingstuk in de container voor de Kledingbank willen werpen. Begin december, de container stond er nog maar twee weken, was hij al vol!” Nelie: “Echt fantastisch, deze actie van Marinka, vind ik. Er zaten zoveel mooie kledingstukken bij. Die hebben allemaal alweer een nieuwe eigenaar gevonden. Ik hoop van harte dat er meer ondernemers bereid zijn deze actie na te volgen. Het is nu de enige winkel die dit doet.”
Warm hart
Marinka: “Ik weet vanuit mijn nabijheid dat het zomaar kan gebeuren dat je als mens op een bankje in het park belandt. Daar hoef je niet dom voor te zijn en volgens mij is het zelden eigen schuld dikke bult.” Nelie: “Ik ben echt ontroerd door Marinka, dat zij dit standpunt huldigt en ons zo helpt.” Nelie startte met de huidige Kledingbank in september 2009. Sinds die tijd is ze als vrijwilliger zo’n zes dagen in de week en vijf uur per dag aan het werk voor dit goede doel.
Minder mensen door corona
“De kleding, die veelal door particulieren bij ons aan de Sint Jorisweg 68/74 (net naast Schouwburg Kunstmin) wordt gebracht, is bestemd voor Dordtse minima. Wij krijgen contactengegevens door van mensen die weinig te besteden hebben via verschillende sociale instanties zoals sociale wijkteams, sociale dienst, stichting Leergeld en de Voedselbank. Deze mensen mogen dan bij ons twee keer per jaar drie setjes kleding uitzoeken, één jas en één paar schoenen. Nu lopen we door corona achter met het uitdelen van de kleding, want we mogen sinds maart nog maar vier mensen per dag ontvangen en dus ook geen gezinnen. Voordat corona uitbrak, kregen we dagelijks zes gezinnen in onze winkel om kleding uit te zoeken.”
Bewaren
Marinka: “Nu er een grotere lockdown is en ook onze winkel moet sluiten, hoop ik dat mensen hun tijd nuttig besteden. Dat ze dan bijvoorbeeld hun kasten gaan opruimen. En dat ze overtollige kleding in een zak in de hal bewaren en niet weggooien. Zodat ze het dan na de lockdown aan de Kledingbank schenken. Wij zullen in ieder geval de inzamelingscontainer voor de Kledingbank nog een tijdje in onze winkel laten staan.” Nelie: “Ook als we door de nieuwe coronamaatregelen helemaal moeten sluiten, zal ik voor urgente gevallen in actie blijven komen.”