DORDRECHT – Petra Roelofs is de nieuwe gebruiker van het brugwachtershuisje van de Draaibrug, bij de ingang van de Kalkhaven. Kunstenaars konden tot half juni een plan met maatschappelijke invulling voor dit bijzondere huisje indienen. Met haar initiatief om aandacht te vragen voor eenzaamheid, maatschappelijke initiatieven en kunst overtuigde Petra de Stichting Brugwachtershuisjes. Wethouder Marco Stam doet komende donderdag namens de gemeente, eigenaar van het huisje, de officiële opening. Dit is ook meteen de aftrap voor de Week tegen Eenzaamheid.

De opening start toepasselijk met de expositie ‘De eenzame rups – een zoektocht naar verbinding’. Met haar expositie neemt Petra de bezoekers mee in een verhaal waarin een rups transformeert van EENzaam naar samen-EEN-zijn in verbinding. Het verhaal wordt verteld in dertien afbeeldingen vergezeld van haiku’s (vorm van Japanse dichtkunst). Het dient als inspiratie en een uitnodiging om een vlindereffect te creëren: samen de wereld een beetje mooier kleuren. In de Week tegen Eenzaamheid (van 1 tot en met 8 oktober) zullen naast de expositie ook nog andere activiteiten worden georganiseerd vanuit het brugwachtershuisje.

Ontmoetingsplek
De expositie is een maand te bewonderen. Het idee is om daarna het stokje door te geven aan een volgende kunstenaar. Petra: “Ik zet me ook in om van het brugwachtershuisje een ontmoetingsplek, informatiepunt en herkenningspunt voor maatschappelijke activiteiten te maken, ondersteunend aan buurtbewoners.” Belangrijke voorwaarde voor het gebruik: in geval van nood moet de brugwachter de brug ter plekke kunnen bedienen.

Eenzaamheidsvirus
Eenzaamheid is een terugkerend thema bij maatschappelijk werker en kunstenaar Petra Roelofs. In 2017 publiceerde ze het prentenboek ‘De Eenzame Rups – een zoektocht naar geluk’. Dit boek vertelt het autobiografische verhaal van haar transformatieproces. Juist nu, in de tijd van corona, wil Petra iets doen aan het eenzaamheidsvirus en dat doet ze het liefst samen. Er zijn inmiddels al diverse (internationale) samenwerkingen met andere kunstenaars, maar Petra doet graag een oproep. “Zonder verandering zijn er geen vlinders en met het verdwijnen van de vlinders verdwijnt ook ons geluk. Iedereen die een bijdrage wil leveren aan de beweging van de eenzame rups: sluit je aan!”

Overbruggen#2
Het dubbelgebruik van het brugwachtershuisje (noodbediening voor de brugwachter en hergebruik voor een nieuwe gebruiker) is een vervolg op het project Overbruggen#1 van Stichting Brugwachtershuisjes. Tot eind 2019 was dit een kunstroute langs zes brugwachtershuisjes in Dordrecht. Het project om onder andere lokale kunstenaars, bewoners en ondernemers een podium te bieden is mede mogelijk door een subsidie van de Erfgoedlijn Waterdriehoek van de Provincie Zuid-Holland.

Nieuwe bestemming
Stichting Brugwachtershuisjes heeft als doel om leegstaande brugwachtershuisjes een nieuwe bestemming te geven. Brugwachtershuisjes zijn vaak zorgvuldig ontworpen huisjes op markante plekken in een stedelijke of landelijke omgeving. Nederland is met zo’n 1.000 brugwachtershuisjes waarschijnlijk het land met de meeste brugwachtershuisjes in de wereld. Bijna 10 procent van dit typisch cultureel erfgoed wordt nu hergebruikt. Stichting Brugwachtershuisjes initieert en stimuleert dit hergebruik met een kenniscentrum, projecten en beheer.