Actueel

reageer als eerstdo 14 jun 2018

Nieuwe impuls voor stedenband met Hastings

DORDRECHT – Vorige maand kwam Ken Sharples uit Dordrechts Engelse partnerstad Hastings kennismaken met burgemeester Kolff. Hij deed dit in zijn rol als voorzitter van de Hastings Association of Twin Towns (HATT). In Hastings is voor elke partnerstad, waaronder Dordrecht, een comité van vrijwilligers actief en alle vrijwilligerscomités zijn ondergebracht in de HATT. Sharples zou graag zien dat er in Dordrecht een groep van geïnteresseerde Dordtenaren wil samenwerken met het comité in Hastings, om een nieuwe impuls te geven aan de langlopende stedenband.

In Hastings is het onderhouden van contacten met de partnersteden louter voorbehouden aan inwoners zelf. Dit in tegenstelling tot Dordrecht, waar de gemeente het internationale beleid coördineert. Dordrecht kent vijf partnersteden: Recklinghausen (Duitsland), Bamenda (Kameroen), Varna (Bulgarije), Dordrecht/Emalahleni (Zuid-Afrika) en Hastings (Engeland).

De band tussen Dordrecht en Hastings is kort na de Tweede Wereldoorlog ontstaan, omdat diverse sportclubs uit beide steden sportieve uitwisselingen organiseerden. Later kwamen ook de gemeentebesturen met elkaar in contact en werd in 1982 een officiële stedenband gerealiseerd. Naast sportieve en culturele  contacten hebben er ook jarenlang uitwisselingen tussen verschillende beroepsgroepen plaatsgevonden. Sharples hoopt nu dat ook in Dordrecht een vrijwilligerscomité wordt opgericht dat bezoeken van inwoners wil ondersteunen. In de praktijk betekent dit dat tijdens het verblijf men niet in een hotel overnacht, maar bij elkaar thuis. Volgens de heer Sharples leert men op deze manier elkaar maar ook elkaars cultuurgoed kennen en kan dit de basis vormen voor een goede vriendschap.

Dordtenaren die willen reageren op de oproep van Sharples kunnen contact opnemen met Wilma van der Plicht, medewerkster kabinet burgemeester. Zij is bereikbaar onder tel 078-7704124.

 

 

 

 

Fotobijschrift:

De heer en mevrouw Sharples, burgemeester Kolff en Wilma van der Plicht tijdens het bezoek aan Dordrecht.

Geef een reactie