DORDRECHT – Museum 1940-1945 vaart een nieuwe koers met een nieuw bestuur, nieuwe ideeën, nieuwe tentoonstellingen en hopelijk binnenkort ook meer nieuwe vrijwilligers. “Je hoeft geen kenner te zijn van de Tweede Wereldoorlog.”

“In heel ‘vrijwilligersland’ loopt het leeg”, zegt Ed Vermeulen, voorzitter van Museum 1940-1945. “Wij hebben geluk met een stabiele vrijwilligersgroep, maar we zouden met veel meer willen zijn. Zeker nu het museum een nieuwe koers vaart.”

Logisch tijdpad
Die nieuwe koers ontrolt zich gestaag in het museum aan de Nieuwe Haven 27. Op de begane grond is het een aantal jaren geleden al vernieuwd en de vrijwilligers zijn nu bezig met het opnieuw inrichten van de verdiepingen. “We maken een logisch tijdpad vanaf eind jaren 1930 tot en met ongeveer 1950”, legt Vermeulen uit. “Denk aan de mobilisatie, de meidagen die overigens in Dordrecht heel belangrijk waren, de Joodse gemeenschap, het verzet, het dagelijks leven in de oorlog en nog veel meer. Er zijn diorama’s gemaakt, mannequins vervangen en levensechter gemaakt en er zijn mediaschermen boordevol informatie. Schoolklassen kunnen met een iPad een speurtocht doen en voor middelbaar onderwijs-leerlingen is project De Oorlogskoffer beschikbaar. Behalve museum willen we ook een kenniscentrum zijn voor onderzoekers en studenten en belangstellenden.”

Enorme inhaalslag
Het museum is al een heel eind op weg, maar heeft nog veel werk te verzetten. “We zitten middenin een enorme inhaalslag en daar kunnen we alle hulp bij gebruiken”, vertelt vrijwilliger Nick van Uden. “Er is bijvoorbeeld nog enorm veel te digitaliseren, spullen te archiveren en noem maar op. Soms horen we weleens dat mensen best willen helpen, maar geen verstand hebben van de oorlog. Dat is ook helemaal niet nodig, je hoeft geen kenner te zijn van de Tweede Wereldoorlog. Er is voor vrijwilligers zoveel gevarieerd werk te doen. In het museum is altijd iemand aanwezig die wel onderlegd is en antwoord kan geven op vragen die bezoekers stellen. We zoeken ook mensen die willen helpen met digitaliseren en andere taken. Je hoeft zelfs niet handig te zijn met de computer. Er zijn allerlei klusjes en een aantal ervan kun je ook makkelijk vanuit huis doen. Als we straks klaar zijn, hebben we een museum dat een verhaal te vertellen heeft.”

Plusser
Het vernieuwde Museum 1940-1945 gaat 6 februari weer open en op 8 februari komt wethouder Rik van der Linden een minitentoonstelling openen naar aanleiding van het boek De Dordtse Affaire van Frank van Riet. Vrijwilligers kunnen zich opgeven via bestuur@museum19401945.nl of bellen 078-6130172. Een uitgebreider artikel over Museum 1940-1945 is de lezen in de Dordt Centraal-special De Plusser die 21 februari verschijnt.