DORDRECHT – Per 1 januari komt er een nieuwe gratis openbaar vervoerregeling. Voor AOW’ers met een inkomen tot 140 procent van het wettelijk sociaal minimum wordt het OV tijdens daluren in Dordrecht gratis in stadsbussen van Qbuzz. Daarnaast komt er een kortingsregeling voor inwoners met een laag inkomen in de leeftijd van 18 jaar tot de AOW-gerechtigde leeftijd. Zij krijgen in de bussen van Qbuzz een korting van 40 procent tijdens de daluren. “Met deze nieuwe regeling stimuleren we dat inwoners met een laag inkomen actief kunnen blijven deelnemen aan de Dordtse samenleving. Het niet mee kunnen doen brengt mensen in een isolement en dat leidt vaak tot eenzaamheid. We willen juist dat mensen meedoen”, aldus wethouder Rik van der Linden (Mobiliteit). (Archieffoto: Stolk Fotografie)

Inwoners die in aanmerking komen voor gratis OV of de nieuwe kortingsregeling kunnen het product vanaf 9 januari via www.dordtpas.nl/alles-voor-minima aanvragen als ze beschikken over een persoonlijke OV-chipkaart. Ook kunnen ze op deze website een gratis Dordtpas aanvragen als ze die nog niet hebben. Inwoners die hulp nodig hebben bij de aanvraag kunnen een afspraak maken op het Stadskantoor. De huidige regeling ‘gratis OV voor 65-plussers’ wordt afgebouwd en niet meer verstrekt. Wel kunnen de huidige gebruikers hun abonnement tot twaalf maanden na ingang blijven gebruiken.

17.500 Dordtenaren

Dordrecht telt zo’n 22.000 inwoners met de AOW-gerechtige leeftijd (op dit moment 66 jaar en 10 maanden), van wie er 5.500 in aanmerking komen voor het gratis reizen in daluren. Daarnaast zijn er zon 12.000 volwassenen met een laag inkomen die vanaf januari met korting kunnen reizen. Wethouder Peter Heijkoop (Armoede): “Met deze nieuwe regeling doen we 17.500 Dordtenaren het aanbod om tegen geen of minimale kosten op warme wijze van A naar B te reizen. Voor noodzakelijke bezoeken, maar ook voor leuke dingen. Via de Dordtpas zijn er veel gratis activiteiten te doen. Hopelijk biedt dat een lichtpuntje in een tijd waarin er onder onze inwoners veel zorgen zijn op financieel gebied.”

Op de website van de Dordtpas zijn de actuele inkomensgrenzen te vinden.