Actueel

reageer als eerstdo 16 jul 2020

Nieuwe opleidingslocatie brandweer op Dordtse Kil III

DORDRECHT – Brandweeropleider H2K uit Schiedam gaat uitbreiden met een opleidingslocatie in Dordrecht. Deze zomer wordt gestart met de bouw op bedrijventerrein Dordtse Kil III. De vergunning is inmiddels verleend. Als de bouw volgens planning verloopt, vinden er vanaf maart 2021 de eerste brandweeropleidingen plaats.(Foto’s: H2K)

H2K is de afgelopen jaren sterk gegroeid waardoor de behoefte is ontstaan voor een eigen opleidingslocatie. Er is gekozen voor Dordrecht. “Dordrecht ligt centraal tussen de Rotterdamse en Antwerpse havengebieden en is goed te bereiken voor onze klanten. Deze locatie gaat ons helpen om opleidingen efficiënter te organiseren en we verwachten op deze manier een goed fundament te leggen voor verdere groei”, vertelt Ronald de Roos, algemeen directeur van H2K.

Op het braakliggende terrein van 4.000 vierkante meter aan de Olivijn 300 komt een gebouw met onder andere leslokalen, kantoorruimte, kantine, oefenhal en kleedkamers. Op het buitenterrein komt een oefenplaat met gasgestookte objecten voor industriebrand en gebouwbrand. “Onze nieuwe locatie is gericht op het aanleren van basisvaardigheden. Het gaat dan over taken als effectief koelen, veilig binnentreden, werken met onafhankelijke adembescherming en het gebruik van redgereedschap bij auto-ongevallen”, licht projectmanager Jochem van de Graaff toe.

H2K werkt al jaren intensief samen met Spinel Veiligheidscentrum van Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, op een steenworp afstand van de toekomstige vestiging. “De opleidingslocatie en inrichting van het terrein zijn sterk beïnvloed door de aanwezigheid van het brandweeropleidingsinstituut. Spinel beschikt over meer diverse en complexe oefenobjecten die aanvullend zijn op onze eigen faciliteiten”, vertelt De Roos. “Onze cursisten zullen hun opleiding beginnen op de H2K-opleidingslocatie en zodra de basisvaardigheden zijn aangeleerd verdergaan op Spinel. Zo ontstaat extra capaciteit voor groei en innovatie in Dordrecht, en dat gaat de samenwerking versterken.”

Op 9 juli heeft de gemeente goedkeuring verleend voor de bouwplannen. Momenteel doet H2K samen met BMVV Bouwmanagers uit Bergen op Zoom een aanbesteding voor de bouw en installatie. De firma Saphire CTC uit Maassluis is verantwoordelijk voor het leveren van de brandoefenobjecten. Naar verwachting is de oplevering in januari 2021 en wordt de locatie vanaf maart in gebruik genomen.

Geef een reactie