REGIO – De treinstellen die Qbuzz inzet op de MerwedeLingelijn in de Drechtsteden worden de komende Jaren vervangen. Dat maakte gedeputeerde Frederik Zevenbergen (Verkeer en Vervoer) van de Procvincie Zuid-Holland deze week bekend tijdens de commissievergadering Bereikbaarheid en Energie.(Archieffoto: Stolk Fotografie)

De huidige treinen van de MerwedeLingelijn zorgen al geruime tijd voor diverse problemen en voldoen niet aan de wensen van de reizigers. Omdat de treinen vanaf 2028 uitgerust moeten zijn met een nieuw beveiligingssysteem, werd lang gediscussieerd binnen de partijen in Zuid-Holland of de treinen gerenoveerd of vervangen moesten worden. Na diverse berekeningen bleek de inbouw van het beveiligingssysteem veel ingrijpender dan aanvankelijk gedacht, waardoor de kosten van renovatie heel dicht bij vervanging van de treinen kwam te liggen. Gedeputeerde Zevenbergen is met het Rijk overeengekomen dat de nodige aanpassingen aan de infrastructuur door het Rijk worden gefinancierd, wat neerkomt op een bedrag van 9 miljoen euro. De provincie draagt het overige deel, ongeveer 11 miljoen euro, bij.

Met de nieuwe en beter toegankelijke treinstellen, met toilet, is de lijn klaar voor de toekomst, stelt de provinciale CDA-fractie, die steeds heeft gepleit voor vervanging. Fractievoorzitter Michel Rogier: “Ik ben blij dat de gedeputeerde ook heeft ingezien dat vervanging de beste optie is, aan de slag is gegaan en samen met het Rijk dit voor elkaar heeft gekregen.” Het CDA heeft inmiddels de toezegging gekregen om input te kunnen geven aan de eisen voor de nieuwe treinstellen. “Wat mij betreft hebben reizigers hierbij het laatste woord.”