DORDRECHT – Hans Janssen, directeur van de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid schrijft iedere maand voor Dordt Centraal zijn column Zorg en Zo, over zaken in de zorg. Deze maand kan hij niet om de ‘situatie in de wereld’ heen. 

Vrees en verontwaardiging

Ondenkbaar, onvoorspelbaar, onverwacht, levensgevaarlijk en heel dichtbij. Op nog geen 2.000 kilometer van ons land voltrekt zich een ramp met potentieel enorme risico’s. Een oorlog waarvan iedereen dacht dat het zo’n vaart niet zou lopen. Een oorlog ook waarvan de Russen zelf niets mogen weten en alles op alles wordt gezet om te doen voorkomen dat dit alles zou zijn uitgelokt door Oekraïne.

Het propagandabeleid dat de machthebbers in Moskou daarbij inzetten kent zijn weerga niet en roept associaties op met nazi-Duitsland. Zou Poetin hebben gedacht: wat Trump kan met zijn fake news, kan ik nog beter? Of is dit zielige mannetje zo in zijn trots gekrenkt dat hij nog een keer alles op alles wil zetten om geschiedenis te schrijven?

Inmiddels is helder hoe nietsontziend een kleine groep Russische machthebbers denkt en handelt, Poetin voorop. Zowel bij de oorlogshandelingen in Oekraïne, als tegen zijn eigen mensen die voorzichtig – en soms duidelijk – laten merken het niet eens te zijn met deze oorlog die geen oorlog mag heten. Er wordt gedreigd met nucleaire middelen, de grootste kernreactor van Europa is gebombardeerd als ware het een leegstaande fabriekshal en bijna tienduizend Russische demonstranten zijn voor onbepaalde tijd in hun eigen land vastgezet. De vrije nieuwsgaring wordt niet gespaard: correspondenten en journalisten moeten sterk op hun woorden letten of ze verlaten het land, de laatste vrije radiostations worden gesloten en wee je gebeente als je de Russische strijdkrachten beledigt. Dit is het Rusland van Poetin in 2022.

In de tussentijd zitten de ziekenhuizen in de oorlogszones zonder water, elektriciteit en noodzakelijke middelen om gewonden en zieken te behandelen. Worden baby’s geboren bij kaarslicht in de kelders van de beschadigde ziekenhuizen en maakt het medisch personeel weer overuren. Wat kunnen wij doen om dit alles te keren en het verzet tegen Poetin te versterken? Volgens mij is er maar een mogelijkheid om deze schokkende oorlog niet verder te laten escaleren: iedereen moet elke samenwerking met de huidige Russische machthebbers per onmiddellijk stoppen en financieel lamleggen. Dus niet alleen Ikea, Shell, KLM of Apple, maar echt iedereen en wereldwijd.

Hans Janssen