DORDRECHT – Een jaar geleden ging het Ondernemersfonds Dordrecht van start. Tijd voor het opmaken van een tussenbalans. Dat gebeurde dinsdagochtend tijdens een druk bezochte ontbijtsessie in de Duurzaamheidsfabriek. Een bijeenkomst waarbij het optimisme in de lucht hing, want het initiatief is vliegend van start gegaan. ( Foto’s: Stolk Fotografie )
Het in Leiden bedachte concept van het Ondernemersfonds kent inmiddels rond de vijftig lokale varianten. Het werkt zo: een deel van de Onroerendezaakbelasting niet-woningen wordt, verdeeld over postcodegebieden (trekkingsgebieden in Ondernemersfondsjargon), in een potje gedaan. Uit dat potje kunnen zaken gefinancierd worden die in de brede zin dat gebied ten goede komen. De voorwaardes: er moet binnen het gebied het initiatief genomen worden om hier een organisatievorm voor op te zetten, er moet een begroting ingediend worden voor het plannetje én er moet aantoonbaar draagvlak voor zijn binnen het gebied. Daarnaast kunnen er ‘stadsbrede’ plannen ingediend worden. In alle potjes zit ‘serieus geld’, zei voorzitter van het Dordtse Ondernemersfonds, advocaat Pieter van den Brink, tijdens het ‘evaluatieontbijt’: in totaal is er jaarlijks ruim 2 miljoen euro beschikbaar voor plannen die aan de criteria voldoen. Het Ondernemersfonds beoordeelt dat, maar gaat verder niet inhoudelijk over de aanvragen.
Concreter en bekender
In enkele van de 25 Dordtse trekkingsgebieden, denk aan bedrijventerreinen, waren er al samenwerkingsverbanden. Sinds de start van het Ondernemersfonds zijn er al een paar nieuwe ontstaan en zijn er enkele in oprichting. Zoals in het trekkingsgebied rond het Albert Schweitzer-ziekenhuis, één van de grootste werkgevers van de regio. “Wij willen ons meer gaan verbinden met de regio”, zei bestuursvoorzitter Nicole Stolk tijdens de bijeenkomst. Het ziekenhuis nam het initiatief om tot een samenwerking te komen met bedrijven en instellingen in het trekkingsgebied en nu worden de eerste plannen uitgewerkt. Het kan van alles zijn dat het gebied ten goede komt: van het veiliger en schoner maken of samen werk maken van energietransitie tot het aanleggen van meer groen of het organiseren van evenementen. De overheersende gedachte was dinsdag: we moeten de mogelijkheden van het Ondernemersfonds nu concreter maken en (daarmee) bekender. Dan zet de groei automatisch door.