DORDRECHT – Op de algemene begraafplaats Essenhof werd vrijdag het straatnaambordje onthuld met de naam van politieman en verzetsstrijder Gijsbertus Gerardus (Gijs) van Bemmelen (1898-1944). De gemeente heeft ervoor gekozen om een aantal paden op de begraafplaats namen te geven die een relatie hebben met de Tweede Wereldoorlog. Na de onthulling van paden die herinneren aan rabbijn Katan, koerierster Lenie Dicke en Leendert Keesmaat van de Geuzengroep vond de vierde onthulling plaats in het jaar dat Gijs van Bemmelen 125 jaar geleden werd geboren. Het bordje moet nog wel vervangen worden door een goede versie, want er staan twee taalfouten op. (Foto’s: Stolk Fotografie)

Gijs van Bemmelen kwam half juli 1919 in dienst bij het Dordtse politiekorps. Tijdens de bezetting sloot hij zich aan bij de verzetsgroep van Sytze Roelof Beinema, één van de grondleggers van het Dordtse verzet. Van Bemmelen verspreidde onder andere voedselbonnen onder (Joodse) onderduikers. Hiervoor kreeg hij in 1996 de Israëlische Yad Vashem onderscheiding. Ook is postuum het Verzetsherdenkingskruis aan hem toegekend. Van Bemmelen is de eerste verzetsman uit de Rooms-Katholieke kerk in Dordrecht en met name van de Antoniuskerk die op deze wijze in het zicht komt om niet te vergeten.

Politieman Frank van Piet, die het boek ‘De Dordtse affaire’ schreef over vooral foute politiemensen tijdens de bezetting, beschreef ook de arrestatie van Gijs van Bemmelen, Hij vindt het belangrijk dat door de onthulling van een pad voor Gijs van Bemmelen de schijnwerper wordt gezet op politiemensen die tijdens de bezetting hun rug recht hielden. “Van Bemmelen was toen de oorlog begon al in de veertig en had een gezin met vijf kinderen. Ondanks de risico’s werkte hij mee in het verzet. Het is terecht dat zijn naam niet wordt vergeten en door de onthulling van het pad krijgt deze politieman een plek in het collectief geheugen van zijn stad Dordrecht.”

Op maandag 25 oktober 1943 kreeg Dordrecht te maken met een arrestatiegolf die zijn weerga niet kende. Tijdens verhoren van arrestanten werd de naam Van Bemmelen genoemd. ‘s Avonds kwam hij de politiepost aan de Diepenbrockweg in Krispijn binnen om met zijn dienst te beginnen. Hij werd direct door zijn eigen collega’s gearresteerd en afgevoerd. Uiteindelijk overleed hij als dwangarbeider op 20 juli 1944 in het Nacht- und Nebel-kamp Natzweiler in de Elzas.

Naast burgemeester Wouter Kolff en Margo Birkhoff-Uijlenbroek als vertegenwoordiger van de familie Van Bemmelen was vrijdag ook sectorhoofd van het politiedistrict Zuid-Holland-Zuid, Dennis van Os, aanwezig. De burgemeester beloofde dat er binnenkort een bordje komt waarop het woord ‘politieagent’ wel aan elkaar geschreven staat en ‘verzetsstijder’ een extra ‘r’ op de juiste plek krijgt.