Actueel

reageer als eerstdo 30 jul 2020

Op vakantie? Ga wijs op reis!

Wie zijn wij?
De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) doet er alles aan om de coronacrisis te bestrijden. Om lezers een kijkje achter de schermen te geven, brengen we op regelmatige basis iemand die bij of met de Veiligheidsregio werkt, in deze krant in beeld of er wordt actuele informatie gedeeld zoals deze week over vakantie en reizen.
Meer informatie via www.zhzveilig.nl, Facebook en Twitter (VRZHZ) en Instagram (veiligheidsregiozhz). Vragen? Stel ze gerust!

Op vakantie? Ga wijs op reis!

De zomervakantie is aangebroken. Veel mensen hadden hun vakantie, al dan niet naar het buitenland, al gepland. Het coronavirus gooit voor velen roet in het eten. De zomer van 2020 wordt anders dan we gewend zijn. En dat geldt voor zowel vakantie in het buitenland als in eigen land.

Vakantie in Nederland
Bij een vakantie, zowel in Nederland als het buitenland, gelden natuurlijk de basisregels. Laat je bijvoorbeeld testen bij klachten en blijf thuis totdat je de uitslag hebt, houd 1,5 meter afstand, vermijd drukte en was vaak je handen. Voor je vakantie geldt ook nog eens: ga buiten het vakantieseizoen als het kan en bereid je goed voor. Waar kun je verder nog op letten bij je vakantie in Nederland?

Laat je testen bij klachten
Veel mensen kiezen dit jaar voor een vakantie in Nederland. Als je tijdens je vakantie klachten krijgt die passen bij het coronavirus, dan hoef je niet naar huis voor een testafspraak. Blijf op je vakantieadres en vermijd zoveel mogelijk andere mensen. Bel naar 0800-1202 en maak een testafspraak in de buurt van je vakantieadres.

Mondkapje in het openbaar vervoer
In het openbaar vervoer is een niet-medisch mondkapje verplicht. In een auto word je geadviseerd dit bij meer dan twee personen (als deze niet tot één huishouden behoren) ook te dragen. Maak alleen gebruik van het openbaar vervoer als het noodzakelijk is.

Vakantie in het buitenland

Als je toch op vakantie gaat naar het buitenland is het belangrijk om aan het volgende te denken;

Actueel reisadvies
Op nederlandwereldwijd.nl vind je de landen waarnaar vakantiereizen mogelijk zijn. Naar landen waarvoor een geel reisadvies geldt, kun je reizen. Blijf wel alert op de risico’s. Landen kunnen binnen korte tijd strenge maatregelen nemen als er een piek is in het aantal corona-besmettingen. Denk hierbij aan het sluiten van grenzen, een nieuwe lockdown, of je kunt bij aankomst in je vakantieland in quarantaine geplaatst worden.

Het reizen naar landen met een oranje of rood reisadvies wordt afgeraden. Reis je toch naar een land met een oranje of rood reisadvies, dan krijg je het dringende advies om bij terugkomst in Nederland 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Houd hier rekening mee in verband met je werk en met kinderen die leerplichtig zijn en naar school moeten.

Download de reisapp van Buitenlandse Zaken om altijd de meest actuele informatie over het reisadvies te bekijken.

Maatregelen in land van bestemming
Informeer je voor vertrek goed over het land van bestemming en de maatregelen die daar gelden. Dit geldt ook voor de landen waar je doorheen reist, of tijdens je vliegreis. Leef ook in het buitenland de regels na die in Nederland gelden. Als de lokale regels strenger zijn, dan gelden deze regels.

Klachten tijdens je vakantie
Als je coronagerelateerde klachten krijgt tijdens je vakantie in het buitenland, meld je dan bij de lokale gezondheidsautoriteiten. Zij kunnen je verder helpen.

Verzekering
Weet waarvoor je verzekerd bent als je op vakantie gaat. Ben je bijvoorbeeld verzekerd voor repatriëring, oftewel als je eerder van je vakantie naar huis moet terugkeren? Of ben je verzekerd als je naar een land gaat met een oranje of rood reisadvies? Vraag bij je verzekeraar na waar je wel en geen recht op hebt.

Ga voor meer informatie over de stand van zaken per land en verdere reisadviezen naar de website nederlandwereldwijd.nl. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Geef een reactie