Actueel

reageer als eerstdi 4 jun 2019

Orgelbouwer biedt gelegenheid om uniek orgel te bespelen

DORDRECHT – Twee jaar geleden hield het Dordtse bedrijf Orgelbouw Van den Heuvel een open dag ter gelegenheid van een nieuw orgel dat in de montagehal aan de Wielhovenstraat. “We kregen heel veel enthousiaste reacties van de circa 550 bezoekers, onder wie veel Dordtenaren”, zegt directeur Jan van den Heuvel. Nu staat er een nog groter orgel bespeelbaar in de hal, bestemd voor de Bethelkerk van de Hersteld Hervormde gemeente van Lunteren. “Graag willen we iedere belangstellende gelegenheid geven om dit orgel te zien en eventueel te bespelen.” Dat kan tijdens de open dag op 15 juni.

Het bedrijf werd 52 jaar geleden opgericht door Jan L. van den Heuvel. In binnen- en buitenland bouwde Van den Heuvel Orgelbouw opzienbarende orgels in onder andere kerken, kathedralen en concertzalen. Op zaterdag 15 juni organiseert de orgelbouwer een open dag in de montagehal aan de Wielhovenstraat 60. In deze zestien meter hoge montagehal staat momenteel een groot drieklaviers-orgel met 46 stemmen, bespeelbaar opgesteld. Het is al vele jaren niet voorgekomen dat er een dergelijk groot orgel geheel nieuw gebouwd werd in Nederland en het is dan ook een zeer bijzondere ervaring dit orgel te zien en, onder begeleiding, ook inwendig te kunnen bekijken.

Zelf spelen

Vanaf 10.00 tot 17.00 uur is iedereen van harte welkom om dit orgel te zien en te horen. Er zijn organisten aanwezig die het orgel regelmatig presenteren. Er is ook gelegenheid voor bezoekers om te spelen. Organisten moeten zich hiervoor uiterlijk 8 juni per mail opgeven (vdheuvel.orgelbouw@wxs.nl) en daarbij vermelden welk orgelwerk zij willen spelen. Ook moeten ze kenbaar maken of ze voorkeur hebben voor de ochtend of middag. Bij veel aanmeldingen wordt een selectie gemaakt en zal de tijdsduur van spelen gereduceerd worden, zodat zo veel mogelijk bezoekers gelegenheid krijgen om kort te spelen. Aanmelders ontvangen in ieder geval per mail een bevestiging.

Geef een reactie