DORDRECHT – Begin maart opende Pameijer Woont Dordrecht de deuren van haar nieuwe locatie aan de Callistolaan. Vanuit Pameijer Woont Dordrecht worden kwetsbare mensen met psychosociale of psychiatrische problemen of een (licht) verstandelijke beperking in de regio ondersteund. Astrid Dobbinga, manager van de locatie, en Angelique Kleingeld – de Haan, wooncoach, zijn blij met het nieuwe pand. “Het is prettig om in een verzamelgebouw te zitten met andere (zorg)organisaties en Trivire. We werken graag samen. Bovendien is het fijn dat het gebouw goed bereikbaar is en er genoeg parkeerruimte is.” (Foto’s: Vincent van Dordrecht)

 

Wat er gebeurt op deze locatie? Angelique vertelt het graag: “Ons specialisme is ondersteuning bij de cliënten thuis. Vanuit ons kantoor gaat ons team naar de cliënten toe. Soms zijn er ook afspraken op kantoor. De locatie aan de Callistolaan is voor ons de uitvalsbasis, de plek waar we de administratie doen.”

Toenemende zorgvraag
Pameijer startte in 2017 met ambulante woonondersteuning binnen de Drechtsteden. Het was in die tijd vooral pionieren. Eerst zonder en later met een kantoor aan de Mauritsweg. In de afgelopen jaren maakten de zorgvraag, de dienstverlening en het team flinke groei door. Om die groei aan te kunnen was de verhuizing naar een nieuw pand nodig. Met deze nieuwe locatie is Pameijer klaar om de toenemende zorgvraag in de regio en de toekomst aan te kunnen. Astrid: “We hebben geen wachtlijsten. Het team pakt alles op wat er door de cliënt aan ondersteuning wordt gevraagd. Het zijn niet altijd de makkelijkste vragen, maar het team zoekt altijd naar een positieve manier om de dingen te regelen met en voor de cliënt, in goed overleg met elkaar. We kunnen nu hulp bieden aan ongeveer 65 cliënten. Mochten de aanmeldingen in de toekomst toe blijven nemen, dan zorgen we voor verdere uitbreiding.”

 

De kracht van samen en lokaal
Pameijer leert mensen omgaan met belemmeringen, met het versterken van hun eigen kracht en talent en door te stimuleren dat ze iets voor anderen betekenen. Zo helpt Pameijer mensen stap voor stap sterker in het leven staan en minder afhankelijk zijn. Hierbij worden ook vrienden, familie, buurtgenoten en vrijwilligers betrokken. Juist die lokale en gezamenlijke aanpak is belangrijk om ondersteuning zo kort, toegankelijk en dichtbij mogelijk aan te bieden. Astrid: “We maken effectief gebruik van het netwerk. De kunst is om toegang te krijgen en te houden tot de directe omgeving. We ondersteunen cliënten bij de ontwikkeling van hun sociale vaardigheden die daarvoor nodig zijn. Zodra ze mee kunnen doen, kunnen ze van betekenis zijn voor anderen. Dat versterkt hun sociale rol in de samenleving waardoor ze zich gezien en gewaardeerd voelen.”

 

Buurtcirkel
Een Buurtcirkel is een uitkomst voor iedereen die op zichzelf woont of gaat wonen en dit af en toe lastig vindt. Ook dit is een vorm van ondersteuning van Pameijer. “Een Buurtcirkel is een groep van 9 tot 12 mensen die bij elkaar in de buurt wonen”, licht Angelique toe. “Ze helpen elkaar bij dagelijkse dingen, zoals boodschappen doen of klussen in huis. En ze doen gezamenlijk activiteiten, zoals regelmatig met elkaar eten. Deelnemers krijgen ondersteuning van een vrijwilliger die in de buurt woont. De vrijwilliger is het aanspreekpunt en maakt deelnemers wegwijs in de buurt. Deelnemers worden aangemoedigd om hun vaardigheden en talenten in te zetten en een sociale rol te pakken in de samenleving. Zo bouwen ze samen aan een informeel netwerk in hun directe woonomgeving.”

 

Over Pameijer

Pameijer is er voor iedereen voor wie meedoen in de samenleving lastig is. De organisatie gelooft dat iedereen ertoe doet en vindt dat onze samenleving pas een samenleving is als we doen wat het woord betekent: samen leven. Pameijer helpt mensen vanuit hun eigen kracht verder bij wonen, werken en opgroeien. Al bijna 100 jaar. Voor meer informatie: www.pameijer.nl