DORDRECHT – Harry van Dongen (1929), jarenlang de stuwende kracht achter het ophalen van oud papier, stopt er na dertig jaar mee. Tegen zijn zin, dat wel. Hij was maar wat graag doorgegaan. “Het is de leeftijd, hè?”, zucht hij. “Ik ben dit jaar 94 geworden en dat ga je voelen.” (Foto: KNA)

Op z’n 63e stopte hij als beroepsschipper op de binnenvaart. Hij werd lid van het Koninklijk Dordrechts Mannenkoor KNA en zingt daar sindsdien als tenor mee. Het bleef niet bij zingen: bij iedere activiteit binnen de zangvereniging stond Harry gereed om mee te helpen. Zo ook bij het inzamelen van oud papier. Dat leverde geld op voor de vereniging, niet alleen toen, maar nu nog steeds.

Derde woensdag

Tegenwoordig wordt het inzamelen van oud papier professioneel uitgevoerd. Elke derde woensdag van de maand, om kwart voor zes, staat de oud papierploeg van KNA, zes man sterk, gereed op Plein ‘40-‘45. Ze zijn herkenbaar aan de oranje HVC-hesjes en de zwarte werkschoenen. Harry is er altijd bij. En dan komt de papierophaalwagen van de HVC. Na de hartelijke begroeting van de chauffeur, ze kennen elkaar al jaren, start de inzameling. De ploeg splitst zich in tweeën. Drie man gaan achter de wagen en haakt de blauwe papierbakken aan om leeggekieperd te worden in de vuilniswagen, drie man gaan vooruit om papierbakken en los papier uit de hallen van etagegebouwen te halen en aan de straat te zetten. Harry hoort bij de ‘voorlopers’. Tot voor kort moest hij regelmatig door de anderen gemaand worden niet te hard te lopen: ze hielden ‘m niet bij. Die snelheid had hij opgedaan tijdens zijn schippersleven. Bij het aanleggen van zijn schip stuurde zijn vrouw en rende hij naar voren om het schip vast te leggen. “En dan moet je nu eenmaal snel zijn!”

Sprintje

Het ophalen was aanvankelijk nog een stuk zwaarder. “Toen wij dertig jaar geleden startten met het ophalen was dit veel intensiever: er waren nog geen papiercontainers, zodat alles los aan de straatkant gezet werd. Bij harde wind moest je vaak een sprintje trekken achter een doos of vel papier aan. Ook was het geoorloofd papier van familie of kennissen te verzamelen, want dat was gunstig, omdat we voor het opgehaalde papier per kilo werden betaald. Elke maand werd dat papier met de aanhangwagen vervoerd naar de Beekmanstraat op de Staart, waar het hele trottoir vol papier stond. Daar kwam dan de inzamelwagen van de gemeente langs om het op te halen. Kassa voor de vereniging!”

Nuttig werk

Tevreden kijkt Harry terug op de tijd dat hij actief was als lid van de oud papierploeg. “Je doet nuttig werk, goed voor ’t milieu en goed voor onze vereniging die mede daardoor mooie concerten kan organiseren. En je blijf er fit door!” Nu is ’t tijd dat anderen het werk overnemen. Harry doet een stapje terug, maar is bereid zonodig een oogje in het zeil te houden…

 

Op de foto: Harry (midden) met enkele leden van de KNA-oud papierploeg.