Actueel

reageer als eerstma 8 jul 2019

Perscontainers voor plastic afval

DORDRECHT – In Dordrecht komen vier perscontainers voor plastic, blik en drinkpakken op centrale locaties waar veel hoogbouw staat. Hiermee wil de gemeente afvalscheiding voor bewoners van flats of bovenwoningen makkelijker maken en de overlast van rondslingerende zakken terugdringen. Wethouder Rik van der Linden neemt vanmiddag de container bij Winkelcentrum Crabbehof symbolisch in gebruik.

Bewoners van flats of bovenwoningen hebben vaak minder plek om hun zak met plastic, blik en drinkpakken te bewaren als die vol is. Dit kan een reden zijn om geen plastic (meer) te scheiden, waardoor waardevolle grondstoffen verloren gaan. Ook gebeurt het dat volle zakken al ruim voor de inzameldag op straat gezet worden. Dit geeft een onprettig straatbeeld en kan leiden tot zwerfvuil. De perscontainers op centrale locaties moeten deze overlast terugdringen. Bovendien kunnen bewoners hun afval nog beter en makkelijker scheiden en aanbieden.

Grondstoffenplan
De perscontainers worden bij containers voor glas en textiel geplaatst en komen in Crabbehof op het Van Oldenbarneveltplein, in Krispijn op de Prins Bernhardstraat, de hoek Krispijnseweg, in het Reeland op het Vogelplein, naast gebouw de Driesprong en in de binnenstad op Cornelis de Wittstraat, tegenover supermarkt Dirk van de Broek.
De containers zijn vooral bedoeld voor de bewoners van flats en bovenwoningen die geen mogelijkheid hebben om zakken te bewaren. Bij flats met inpandige containerruimtes zijn of worden rolcontainers voor plastic geplaatst. Bij appartementen zonder containerruimte kan dat niet. Deze perscontainers bieden, vooruitlopend op de maatregelen in het grondstoffenplan 2020, een alternatief voor de zakkeninzameling in gebieden met de meeste hoogbouw.

Geen pasje
Plastic afval is niet zwaar, maar heeft veel volume. In een zak zit veel lucht. Een perscontainer drukt die lucht eruit, waardoor de capaciteit van de container maximaal benut wordt. Voor gebruik van deze perscontainers is voorlopig geen toegangspas nodig. Die mogelijkheid is er wel, mocht dat in de toekomst nodig blijken. De vier perscontainers zijn een tijdelijke maatregel. In het grondstoffenplan 2020, het nieuwe afvalbeleid voor Dordrecht, komen ook stadsbrede voorstellen voor afvalscheiding in hoogbouw. Afhankelijk van de gekozen maatregelen kunnen de perscontainers voor plastic in gebruik blijven of (elders) een nieuwe bestemming krijgen.

Geef een reactie