Dordrecht – Teekengenootschap Pictura bestaat 250 jaar en is nog springlevend. Dit feestjaar leest u wekelijks op deze plek over Picturianen van vroeger en nu en hun sporen in de stad en daarbuiten.

Top Naeff

Je loopt er zo aan voorbij, het geboortehuis van schrijfster Top Naeff op de Nieuwe Haven 38 in Dordrecht. Pas als je omhoog kijkt zie je boven de voordeur haar naam, geboortedatum en een reliëf van het vliegende paard Pegasus uit de Griekse mythologie, het rijdier van de dichters. De vrouwelijke ruiter symboliseert Top Naeff (1878-1953). Ze kon (be)toveren met haar pen. Een divers publiek bewonderde haar boeken, waaronder het bekende meisjesboek School-idyllen (1900), toneelstukken en toneelrecensies. Voor de bekendste schrijfster van Dordt, die ook nauw betrokken was bij Pictura, is het een erg bescheiden eerbetoon. Al werd in 2013 nog een wandelpad bij Villa Augustus naar haar vernoemd.

Ze woonde maar kort op de Nieuwe Haven. Het grootste deel van haar leven speelde zich af op de Johan de Wittstraat 33. Daar woonde ze met haar man Wim van Rhijn, die huisarts was. Een ‘verdwaald dorps-doktershuis’ noemde ze het. Buiten verwijst niets naar haar verblijf. Maar haar werkkamer op de eerste verdieping is er nog.

De huidige eigenaar van het pand, vastgoedondernemer Pieter van Loon, heeft naast de monumentale schouw een foto opgehangen, die laat zien hoe Top Naeff hier zat te schrijven. Haar werktafel en boekenkast zijn verdwenen, toch hangt er nog de sfeer die de oude foto uitstraalt. Ze zou zomaar kunnen opduiken, al zou ze nu niet meer hoeven te mopperen over de kou in het huis en de onrust van aanbellende en kletsende patiënten van haar man. Als het haar te gortig werd vertrok ze naar het tot werkruimte omgebouwde kolenschuurtje achter het huis. Haar ‘schrijvershuisje’ staat er nog; het is nu een fietsenhok.

Regelmatig gaan stemmen op om Top Naeff te eren met een standbeeld. Het zou mooi zijn om haar in brons op een bankje voor haar huis te zien, verdiept in een boek.