DORDRECHT – De bloeddruk, saturatie en temperatuur van een opgenomen patiënt met één druk op de knop doorsturen naar het elektronisch patiëntendossier: daarmee experimenteert het Albert Schweitzer ziekenhuis momenteel op een van de verpleegafdelingen in Dordrecht.

Het betekent dat verpleegkundigen de waardes die zij hebben gemeten nu niet meer handmatig hoeven over te typen in het dossier. Er blijft daardoor meer tijd over voor de patiënt en de zorg wordt veiliger door de kleinere kans op vergissingen. Het scannen van het polsbandje om meteen in het goede dossier terecht te komen, draagt naar nog aan bij.

De pilot van twee maanden is een gezamenlijk project van de afdelingen Informatisering & Automatisering en Klinische Fysica-Medische techniek. De eerste reacties zijn positief. Het bloeddruk meten nieuwe stijl wordt door de verpleegkundigen als gebruiksvriendelijk ervaren en de werkwijze is overzichtelijk en makkelijk. Ook de patiënten tonen interesse en zijn positief verrast over het gemak waarmee alles volautomatisch verloopt.

Bij blijvend succes wordt de werkwijze uitgebreid en mogelijk op alle afdelingen geïntroduceerd.