Actueel

reageer als eerstma 13 mei 2019

Plastic afval wordt Schapenkoppenbeeldje

DORDRECHT – Het samenwerkingsverband Schapenkoppiekoppie heeft als doel een eiland zonder plastic (zwerf)afval. Daarom roept zij inwoners van Dordrecht op om doppen van plastic flessen die bijvoorbeeld rondzwerven op straat, in de bosjes, in en om de school, maar bijvoorbeeld ook thuis, bij buren of in de sportkantine, te verzamelen. Van de opbrengst worden de sokkels van de Schapenkoppenbeeldjes gemaakt; een miniatuurversie van het beroemde Schapenkoppenbeeld van kunstenaar Cor van Gulik.

Fleur en Roger uit Dordrecht hebben zich al opgegeven voor de actie. Voor Roger een doodgewone zaak. In Crabbehof zet hij zich al wekelijks in voor een schonere woonwijk. Fleur: “Ik verzamel met mijn moeder plastic flesjes op straat als we ergens naar op weg zijn, dus het kost voor ons geen extra moeite. Ik wil dit graag doen, omdat plastic in het milieu niet goed is.” Naast Fleur en Roger hebben al meerdere inwoners toegezegd mee te doen met de actie. En ook het Variant Team van de Gemiva-SVG groep gaat zich volop inzetten om doppen te verzamelen.

Drop jouw dop
De Schapenkoppenbeeldjes gaan geproduceerd worden vanaf eind mei in een tijdelijk plastic lab in de Duurzaamheidsfabriek op het Leerpark. Het lijf van de beeldjes wordt 3D geprint van gerecycled plastic, afkomstig van gebruikte flessen, kunststof uit koelkasten, auto-onderdelen of voedselverpakkingen. En het voetstuk wordt geperst van zo’n dertig doppen van gebruikte plastic flessen. Om 500 stuks Schapenkoppenbeeldjes te produceren zijn ongeveer 13.000 doppen nodig. De inzamelactie van plastic doppen loopt tot eind juni. Doppen inleveren kan bij Duurzaamheidscentrum Weizigt (lichtblauwe bak bij balie in Koetshuis), de Duurzaamheidsfabriek (container bij ingang) en Cirkellab aan de Nieuwstraat 12-24. Vanaf eind mei tot eind juni is het plastic lab op aanvraag te bezoeken voor een rondleiding. Later dit jaar kun je op verschillende plekken in Dordrecht een beeldje aanschaffen.

Voor actuele informatie: www.schapenkoppiekoppie.nl.

 

 

Geef een reactie