DORDRECHT – In 2012 kreeg Dordrecht zijn eerste Calisthenics Park in het Sterrenburgpark. Een jaar later werd ook zo’n buitenfitnesslocatie gerealiseerd in het Weizigtpark en drie jaar geleden kwamen er toestellen op het Leerpark. Jason ‘Calisthenics’ Bonam (28) is al vanaf het begin een enthousiast beoefenaar, trainer en ambassadeur van deze buitensport. Als het aan hem ligt, komen er nog vier bij in andere wijken van Dordrecht. Hij kreeg er positieve reacties op van verschillende wijkmanagers van de gemeente. Maar ook een winstwaarschuwing: er is in deze moeilijke tijden niet of nauwelijks budget voor dit soort zaken. (Foto’s: Calisthenics Project)
Calisthenics is een sport die steeds populairder wordt, zegt Jason. “Er zijn in heel het land inmiddels rond de 150 parken. Dordrecht is dus als bescheiden stad met drie parken al redelijk bedeeld. Maar ik krijg steeds meer signalen uit andere wijken dat mensen ook graag bij hen in de buurt de sport willen uitoefenen. En ik zie ook steeds meer nieuwe gezichten op de bestaande parken. Zeker tijdens de lockdown werd er steeds meer gebruik gemaakt van de toestellen. En nu nog steeds. Veel mensen zijn toch nog steeds huiverig om naar een sportschool te gaan. En een deel van die mensen zijn enthousiast geworden over calisthenics.”
Voor alle leeftijden
Jason traint wekelijks één of meerdere keren op één van de Dordtse parken met een groep sportievelingen. Daarnaast geeft hij trainingen/clinics aan groepen en wordt hij benaderd door scholen en kinderopvangorganisaties voor calisthenics-gymlessen. “Dat is het leuke van deze sport”, zegt hij. “Je kunt het op allerlei niveaus uitoefenen. Vanaf een jaar of vijf kun je al spelenderwijs op de toestellen aan de slag en dat kun je blijven doen tot op hogere leeftijd. Wij vinden het hartstikke leuk om mensen kennis te laten maken met de sport en de vorderingen te zien die ze maken. Je kunt zelf bepalen hoe zwaar je het maakt. Je bent lekker in de buitenlucht bezig en traint verschillende spiergroepen tegelijkertijd. Daarnaast is er een sterk ‘community-gevoel’; het is echt een groepsgebeuren.” Je kunt in principe zelf aan de slag met deze sport. Jason: “Er zijn online veel tutorials te vinden. Maar zeker als je net begint, adviseer ik wel om te kiezen voor begeleiding. In samenwerking met een fysiotherapeut hebben we een aantal jaren geleden een speciale calisthenics-opleiding opgezet. Inmiddels hebben we al rond de dertig trainers opgeleid.
Budget
In maart schreef Jason een brief naar verschillende wijkmanagers met het pleidooi om ook calisthenicsparken te realiseren in Wielwijk, Stadspolders, in de binnenstad en op de Staart. Eén van hen was William Jacobs, wijkmanager Dubbeldam/Stadspolders. Hij reageerde enthousiast, maar ook met enig voorbehoud. “Wij vinden het altijd fijn als bewoners met initiatieven komen, zeker als het gaat om het in beweging brengen van mensen”, zegt hij. “Maar we moeten goed kijken naar twee dingen: is er budget voor en hoe groot is het animo? Voor dat eerste geldt: er is eigenlijk geen budget. Zeker door corona zijn alle budgetten op scherp gezet. En voor de aanleg van zo’n park moet je, afhankelijke van het benodigde voorbereidende werk, al snel denken aan een investering van tussen de dertig- en vijftigduizend euro. Jason kan natuurlijk een Wijkwens indienen bij de gemeente, maar dan heb je het maar over een fractie van zo’n bedrag. Hij zal ook zelf via fondsen en commerciële partijen budget moeten regelen.”
Staart
De gemeente staat wel welwillend tegenover Jasons plannen en denkt dus graag mee, zegt Jacobs. Net als Dordt Sport en de jongerenwerkers van R-Newt. Het meest concreet zijn de plannen voor een parkje op de Maasstraat op de Staart. “Als dat lukt, zou Stadspolders daarna een optie zijn. Verder zou Dordrecht-West, waar we sporten als gemeente extra willen stimuleren, een mooie locatie zijn. In Crabbehof hebben we geen geschikte locatie, maar bijvoorbeeld in de toekomstige Tromptuinen zou een mogelijkheid zijn. Daarbij moeten we wel goed kijken naar de belangen van omwonenden.”
Animo
Er is dus werk aan de winkel voor Jason en zijn sportieve medestanders. “Ik denk dat het gaat lukken”, zegt hij optimistisch. “Door corona zal het waarschijnlijk alleen wat langer gaan duren. Ik ben er van overtuigd dat als er meer parken zijn, het nog laagdrempeliger wordt om in beweging te komen. In september gaan we evenement organiseren om onze mooie sport breed onder de aandacht te brengen. Dan gaan we ook meteen peilen hoe groot het animo is voor extra parken in Dordrecht.”
Meer weten? Mail Jason via calisthenicsprojectnl@gmail.com of kijk op de Facebookpagina Calisthenics Project.