DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week gaat zijn column over twee wethouders die wat de gemeenteraad betreft iets te voortvarend bezig zijn. 

Het was de week van financiële tegenvallers in de lokale politiek. Het begon met het terugsturen van het raadsvoorstel van het college over de Sportboulevard. Beter Voor Dordt-wethouder Stam moet zijn huiswerk opnieuw maken over de extra onderhoudskosten voor het sportparadepaardje. Jaarlijks vergt het sportcomplex 557.000 euro exploitatiekosten. Maar, zo werd de raad duidelijk, de huidige exploitatie van het complex kent een keerzijde. De jaarlijkse investering om het complex top en fijn te houden, is niet toereikend. Er is extra geld nodig. De brenger van de boodschap, Marco Stam, had berekend dat er jaarlijks tot 2030 vier ton bij moet. Stam wordt in zijn wethouderschap toch al geconfronteerd met erfenissen van eerdere colleges, waar hij een oplossing voor moet zoeken. Colleges die bestonden uit dezelfde partijen als het huidige college. Maar ondanks het credo ‘Don’t shoot the messenger’ werd er door de raad wel degelijk ‘geschoten’ op de bestuurlijke boodschapper.

Marco Stam. (Archieffoto: Thymen Stolk)

Vier miljoen extra

Coalitiepartij CDA liet bij monde van raadslid Arine van der Ham weten ‘not amused’ te zijn over het voorstel van het college dat op de agenda stond. Zo’n vier miljoen euro gaat de exploitatie de gemeente extra kosten tot 2030. De wethouder moet maar eens goed gaan kijken of er ook nog geld verdiend kan worden door betere verhuur van de voorzieningen van het sportcomplex, wat in handen is van Optisport. Het CDA kreeg bijval van de rest van de raad. De toch al geplaagde wethouder werd verrast door de opstelling van de raad, maar vooral door gebrek aan steun van de coalitiepartners. In dit college moet hij het niet van de hechtheid van de coalitie hebben. Hij sputterde wat tegen en wees op de goede samenwerking met exploitant Optisport, maar ook op het langdurig contract dat de gemeente heeft met deze organisatie. De kunst van voorstellen verkopen en politiek verleiden hoort niet echt tot Stams kwaliteiten. Hij is meer de man van de no-nonsense-aanpak. Wat niet altijd werkt, zo blijkt. Dus mag Stam met het college weer gaan rekenen en puzzelen aan een nieuw voorstel om deze erfenis in goede banen te leiden.

Middelvinger

Dat een voortvarende aanpak niet altijd werkt, daar kwam ook wethouder Maarten Burggraaf (VVD) in de raadsvergadering achter. Diens opvatting dat het werk tijdens de zomervakantie niet stil moest blijven liggen, de gemeenteraad vergadert dan niet, pakte niet goed uit. Hij stuurde de voorwaarden voor het nieuwe gemeentehuis, het Huis van Stad en Regio, aan vier ontwerpers toe. ‘Ho!’, riep de raad richting wethouder en college. ‘Waarom werden wij hier niet in betrokken en konden wij er niet over meepraten? Het zijn wij, de raadsleden, die beslissen. Of, zo merkte raadslid Irene Koene (Gewoon Dordt) op, vindt de wethouder het misschien lastig om naar de raad te luisteren? Ook Kevin Noels (D66) en Cor van Verk (PvdA) namen hem deze voortvarendheid niet in dank af. We worden als raad links en rechts door deze wethouder gepasseerd en hebben geen zicht op het kostenplaatje en de onderbouwing ervan, was de teneur. Men vindt dat het eerder besproken bedrag van 43,6 miljoen leidend moet zijn voor het eindplaatje. Maar die toezegging wilde Burggraaf niet doen. Hij wacht de presentatie van de vier architecten af. En de raad ook, met de nodige financiële scepsis. Veldman van de CU/SGP kwam nog met de waarschuwende opmerking dat het nieuwe gemeentehuis geen ‘architectonische middelvinger’ moet gaan worden.

Deze week in Studio De Witt

Zaterdag 28 september ontvangt Ben Corino de Dordtse oud-journalist en schrijver Peter Punt als hoofdgast in zijn radioprogramma Studio De Witt. Punt (1954) is vrijwel z’n hele werkzame leven journalist geweest. Eerst bij dagblad De Dordtenaar als onder meer kunstredacteur, daarna een groot aantal jaren op de nieuwsredactie van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Ook schreef hij als freelancejournalist voor onder meer Metro en het Rotterdams Dagblad. Tussen 1994 en 1998 maakte hij een uitstapje naar de communicatie en werd hij voorlichter bij de gemeente Dordrecht. Na vier jaar kreeg hij heimwee naar de journalistiek en keerde terug in dat vak. In december 2018 stopte hij met de journalistiek en legde zich toe op het schrijven van fictie. In de jaren zeventig en tachtig publiceerde Punt al gedichten en korte verhalen die in lokale publicaties, zoals het Dordtboek, en in Vlaanderen verschenen. Ook was hij destijds verbonden aan de culturele organisatie Bobby Kinghe en aan de redactie van het Dordtse literaire magazine Letteriek.

In het tweede uur is er aandacht voor de actualiteiten van de afgelopen week uit Dordrecht en de Drechtsteden. Dichter van Dienst is Kees-Jan Visser.

In het derde uur wordt aan de Politieke Stamtafel onder meer gesproken over de bezuinigingen binnen het sociaal domein, zoals het in het voorstel van het Drechtstedenbestuur voorligt.

 

Studio De Witt is wekelijks op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM.