DORDRECHT – Ben Corino doet verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over de tekorten en gebreken in de jeugdzorg.

Er werd voor de verandering weer eens een knuppel in het hoenderhok ‘jeugdzorg in onze regio’ gegooid. Dit keer door Michael van der Velden van adviesbureau Andersson Elffers Felix in Amsterdam. Zijn bevindingen komen er kortweg op neer dat de tien gemeenten de toegang tot het loket goed bereikbaar hebben gemaakt. Zo goed dat het aanbod de vraag financieel niet meer aankan. Maar ook niet in verhouding staan. De Service Organisatie Jeugd (SOJ) die verantwoordelijk is voor inkoop jeugdzorg regio Zuid-Holland Zuid kampt met een tekort. Niet voor het eerst. Een gat van 11,6 miljoen euro moet worden gedicht. Het maken van een realistische begroting gaat de SOJ niet echt goed af, leert het verleden. De regiogemeenten draaien er voor op. Toen het Rijk de verantwoordelijkheid voor de Jeugdzorg in 2015 overhevelde naar de gemeenten geschiedde dit met minder budget dan gebruikelijk. Maar wel, hoe verleidelijk, kreeg men de vrijheid om de jeugdzorg naar eigen inzicht in te richten.

Verkeerde been
Tja, en dat hebben de gemeenten en de jeugdzorg geweten. Fris en fruitig en met de beste bedoelingen gingen de gemeenten er mee aan de slag. Het wiel Jeugdzorghulpverlening werd opnieuw uitgevonden. In Zuid-Holland Zuid werd de SOJ opgezet om de zorg in te kopen. Een faciliterende rol die uitgroeide tot een bepalende rol over welke vorm van zorg geïndiceerd mag gaan worden. Bestuurders gaan voor de veiligheid en welzijn van het kind. Wat onder jeugdzorg valt, daar hebben de gemeenteraadsleden uit de regio geen duidelijke definitie bij. En door de onduidelijkheid worden aanvragers, maar ook zorgverleners op het verkeerde been gezet en terechte en onterechte zorgvormen met de beste bedoelingen ingezet. Verwachtingen werden er gewekt. En de kosten rezen en rijzen de pan uit.

Vervuilde wachtlijst

De Dordtse gemeenteraadsleden Inge Stevens (PvdA) en Loudy Nijhof (BVD) zijn al jaren roependen in de woestijn. De mening dat er criteria ontwikkeld moeten worden die leiden tot scheiding tussen jeugdhulpverlening en passend onderwijs is niet nieuw. Teveel loopt dit allemaal door elkaar. Daarin worden zij nu bevestigd in het rapport van het adviesbureau. Het vervuilt de wachtlijsten, met als gevolg dat men te lang op een wachtlijst verblijft en niet de adequate zorg krijgt die er gewenst is. Hierdoor stijgen de uitgaven. Maar ja, het is niet aan de gemeenteraad om zich te richten op de inhoud, zo luidt de gulden stelregel. Trijntje van Es, D66-raadslid in Papendrecht, pleit voor een duidelijke lijst met problemen en aandoeningen die onder de jeugdzorgcategorie vallen. In haar ogen vallen die dan onder de reguliere, dus geïndiceerde jeugdzorgfinanciering. En voor de overige zorgvragers, daar mag men per gemeente aangeven of zij dit in hun pakket willen opnemen. En mogen ze ervoor betalen.

Lokaal beter
In Zwijndrecht stelt men dat ze het lokaal beter kunnen. En voeg daar weer een kleurtje toe aan de lappendeken die jeugdzorg in de regio is. De Inspectie Jeugdzorg stelt dat door de verschillen in uitvoering van de jeugdzorg er een zorgelijke situatie is ontstaan. Hoofd- en bijzaken lopen door elkaar. Het wordt tijd dat de verantwoordelijke bestuurders in onze regio eindelijk eens de ruggen gaan rechten, stoppen met willekeur, de koppen bij elkaar steken en durven te komen tot een eenduidig beleid. Het is tijd om echte keuzes te maken. Welke zorg maakt deel uit van jeugdzorg verlening en welke niet? Dat scheelt in de kosten en schept duidelijkheid in de wachtlijsten. En brengt de juiste zorg bij kind en gezin.

Deze week in Studio De Witt
De hoofdgast die Ben Corino komende zaterdag ontvangt in de eerste twee uur van zijn radioprogramma Studio de Witt wordt later deze week bekend gemaakt via de sociale mediakanalen van het programma en op www.dordtcentraal.nl. Dat geldt ook voor de Dichter van Dienst die het tweede uur afsluit. In dat tweede uur ook aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie meer politieke achtergronden.