Actueel

reageer als eerstvr 12 mrt 2021

Politiek Gezien

DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag van de politieke actualiteit in Dordrecht en Drechtsteden. Deze week over verkiezingen en de weg uit de crisis.

De verkiezingskoorts loopt op in de landelijke politiek. Ook op lokaal niveau proberen de partijen de zwevende kiezers nog voor zich te winnen in de aanloop naar 17 maart. De peilingen die ons dagelijks worden voorgeschoteld kunnen we als straks de stemmen geteld zijn op hun waarde beoordelen. Tot dan mogen de opportunisten zich rijk rekenen. Wel ben ik benieuwd naar het aantal partijen dat plaats zal nemen in de Tweede Kamer. En het aantal splinterpartijen dat de kiesdrempel haalt. Wat ongetwijfeld de vraag zal opwerpen of de kiesdrempel niet aan herziening toe is. Maar dat is een discussie voor later.

Helpende hand

Concrete politieke zaken gaan gewoon door. Zo komt het Dordtse college met een herstel- en steunplan voor de Dordtse horeca. Net als elders in het land is ook in Dordrecht de horecasector zwaar getroffen sinds het begin van de coronacrisis. Zware tijden voor de horecaondernemers, maar het stadsbestuur beseft dat dit ook impact heeft op het beleven van de stad. In het plan wordt gekeken naar de mogelijkheid om onder voorwaarden de terrassen te openen en om de kosten voor de ondernemers te verlagen. Het mag best uitgesproken worden dat meedenken en zoeken naar mogelijkheden om de ondernemers de helpende hand te bieden dit college kenmerken.

Diepe sporen

In aansluiting van dit plan wordt er ook gebruik gemaakt van de TONK-regeling van het Rijk. Deze afkorting staat voor Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten om die inwoners te steunen die als gevolg van coronamaatregelen tijdelijk hun woonlasten niet kunnen betalen. Gedurende een half jaar kunnen zij een bedrag van 500 euro krijgen. En naast al de plannen en regelingen ligt er een herstelfondsvoorstel van het college voor bij de gemeenteraad. Het college beseft dat alle coronamaatregelen diepe sporen hebben getrokken binnen de Dordtse samenleving. Zij komen daarom met een herstelfonds van 4 miljoen euro, dat onderdeel uitmaakt van het herstelplan voor de komende jaren. Het geld zal breed worden ingezet voor de economie, ondernemers, sociaal en arbeidsmarktbeleid, cultuur, evenementen, sport en recreatie, maar ook voor veiligheid en handhaving.

Marshall

Het doet het denken aan het Marshallplan dat na WOII werd ingezet om Europa snel economisch overeind te helpen, maar dan op Dordtse schaal. Dat dit nodig is, geeft aan welke sporen de coronacrisis en de maatregelen getrokken hebben in de Dordtse samenleving. En nog steeds trekt. In de aanpak trekt het hele college gezamenlijk op.

Vrouwen in de politiek

De Dordtse ‘Vrouwen Kunnen Alles’ lieten deze week van zich horen. Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Vrouw organiseerden zij online een debat met vrouwen die kandidaat zijn op de verkiezingslijst voor de Tweede Kamer. De aanwezigheid van vrouwen in de politiek is groeiende, maar verdient nog steeds aandacht. Ongetwijfeld zullen er criticasters zijn die hun actie overbodig vinden en stellen dat kwaliteit vanzelf komt bovendrijven. Dat laatste waag ik te betwijfelen. In de praktijk is het nog steeds zo dat het politieke carrièrepad voor de man nog altijd makkelijker is dan voor de vrouw. Voor de mannen is er nog een hele weg te gaan.

Overgewicht

Een weg die ook nog te gaan is, is het bestrijden van een andere pandemie. De obesitaspandemie, aldus het Dordtse CDA-burgerraadslid Jan van Dam-Timmers. Overgewicht kan op termijn meer dodelijke slachtoffer met zich meebrengen dan de COVID-19-pandemie. Hij heeft het college gevraagd om de mogelijkheid te onderzoeken voor proeflidmaatschappen van sportverenigingen voor kinderen in Dordrecht. Alle kleine beetjes helpen nietwaar?

Deze week in Studio De Witt

De hoofdgast die Ben Corino komende zaterdag ontvangt in de eerste twee uur van zijn radioprogramma Studio de Witt is Gé Vaartjes, schrijver van ‘Rebel en dame’, een biografie van de Dordtse schrijfster Top Naeff. Merel Meijers is de Dichter van Dienst die het tweede uur afsluit. In dat tweede uur ook aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie meer politieke achtergronden. En een nieuwe Brief aan Johan. Diana Gerritsma richt zich hierin wekelijks tot Johan de Witt over een actueel thema.

Studio De Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op onder meer Drechtstad FM.

 

Geef een reactie