Ben Corino doet verslag vanuit de lokale en regionale politiek.

12 mei is al sinds jaar en dag de Dag van de Verpleging, een herinnering aan de legendarische Florence Nightingale. Deze veelzijdige vrouw is vooral bekend geworden als de grondlegger van de moderne verpleegkunde. Zij maakte naam als Lady with the lamp tijdens de Krimoorlog (1853-1856) waar zij de verzorging van de gewonde Britse soldaten organiseerde. Door haar inzet en haar organisatietalent legde zij de basis voor de hedendaagse verpleging en verpleegkundigen. In de huidige COVID-19 crisis ervaren wij allemaal hoe belangrijk goed opgeleide verpleegkundigen en verzorgenden voor onze gezondheidszorg zijn. Dag en nacht zijn zij in de weer op de Intensive Care afdelingen, eerste hulpposten, ambulances om in deze tijd de hooggekwalificeerde zorg te bieden in de strijd tegen corona.

Overvol
Waardering in de vorm van applaus mochten zij ontvangen, gratis en voor niets als een soort huldebetuiging. Bonussen werden beloofd, de uitvoering hiervan lag weer een stukje moeilijker voor de politiek, net als loonsverhoging, voor de Tweede Kamer en de regering. Dankbaarheid met de mond belijden gaat de politiek wat gemakkelijker af dan daadwerkelijk woord bij daadvoegen om de grootste beroepsgroep van het land op gepaste wijze te waarderen. De werkers op de overvolle Intensive Care afdelingen en de corona-afdelingen worden geconfronteerd met een niet aflatende stroom van coronapatiënten. Patiënten die jij en ik straks kunnen zijn wanneer de versoepeling van de maatregelen door de naar vrijheid snakkende massa aan de laars gelapt worden. En ook nog eens wordt aangemoedigd door politici die hierin geen verantwoording nemen en provocerend het tegenovergestelde doen. Geen verantwoordelijkheidsbesef uitstralen. En ondertussen houden de werkers in ziekenhuizen zich met moeite staande in de patiëntenzorg.

Gezonde verstand
Gelukkig zijn er ook goede voorbeelden. De Papendrechtse wethouder Kees de Ruyter is zo’n voorbeeld. De Ruyter is een oud-verpleegkundige, was jaren werkzaam in de GGD ambulancewereld en meldde zich aan als reservist. En onlangs zag ik hem weer ‘dienend in het wit’ zijn oud-collega’s in het ziekenhuis bijspringen. En zo zijn er nog meer goede voorbeelden. Maar het is ook het signaal dat de rek in de zorg eruit begint te raken. Dit in tegenstelling tot de druk om te versoepelen lijkt, gezien de overvolle parken en andere meetings, nog niet goed door te dringen bij velen. Maar het stuwmeer van oud-verpleegkundigen kent ook beperkingen. Het is daarom goed om vandaag, op de Dag van de Verpleging, hier eens bij stil te staan. In het besef dat COVID-19, ondanks de vaccinaties, niet verslagen is. De grootste waardering die men de werkers in de zorg kan bieden is om vooral het gezonde verstand te gebruiken, ook voor de verpleegkundigen van ons eigen Albert Schweitzer ziekenhuis!

TONK
In het verlengde van de maatregelen riep wethouder Peter Heijkoop de kleine ondernemers en flexwerkers op om gebruik te maken van de TONK bijdrageregeling. De regeling voorziet in een financiële bijdrage voor die ondernemers en flexwerkers die door de maatregelen getroffen worden en in de problemen raken. Bijvoorbeeld hierdoor de lasten van hun huur niet meer of onvoldoende kunnen ophoesten. Voor deze regio is er door het Rijk een bedrag gereserveerd van twee miljoen euro. Maar tot nog toe werd hier niet of nauwelijks beroep op gedaan. ‘Dit komt waarschijnlijk’, zegt Heijkoop desgevraagd, ‘dat ondernemers denken als ondernemers en niet vanzelfsprekend aankloppen bij de overheid. De regeling is er juist om te voorkomen dat men in de problemen komt.’ Ondanks de openstelling van de terrassen is er nog een hele weg te gaan.

Deze week in Studio De Witt

Studio De Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM.