DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag van de lokale en regionale politiek. Deze week over de op 9 juni geïnstalleerde nieuwe wethoudersploeg in Papendrecht met interim-burgemeester Annemiek Jetten.

In Papendrecht heeft de nieuwe coalitie van PAB, VVD, CU, CDA en SGP de handen ineen geslagen. Het programma-akkoord noemden zij het bestuursakkoord, wat niet helemaal de lading dekt. Immers, de gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan en het akkoord betreft slechts een coalitieakkoord.

De oppositiepartijen onder aanvoering van Trijntje van Es (D66) vielen hierover. Ach, what´s in a name, zal er bij de coalitiepartijen gedacht zijn. Het gaat toch om de inhoud? En, zo stellen zij, het is geen dichtgetimmerd akkoord maar een stuk met de uitnodigende titel ‘Samen maken we Papendrecht’. Het begrip ‘samen’, dat weten we in de politiek, kan echter rekbaar zijn. De één neemt het in de breedste zin van het woord, voor een ander betekent het ‘als jullie maar samen onze lijn volgen, dan is het goed’.

Vaak speelt dan het machtsgetal van het aantal zetels die de partijen hebben een doorslaggevende rol, in de zin dat dit leidend is bij de besluiten en de koers die wordt ingezet. Ach, niet iets nieuws onder politieke zon, het is zo’n beetje een wet van Meden en Perzen, een onveranderbare regel, waaraan niet te tornen valt. Ongeacht het sausje met goede voornemens dat er over wordt gegoten.

Zo’n verkiezingskreet met een mooi sausje tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezing hanteerde de Papendrechtse VVD. Die partij heeft in zijn algemeenheid veiligheid en oog voor de belangen van de ondernemers hoog in het vaandel staan. Zo ook in Papendrecht. Maar ja, hoe vertaal je dit in de coalitieonderhandelingen om in het college terecht te komen? Dat wordt in deze dagen duidelijk.

De koopzondagen staan wederom ter discussie bij de erwtenpellers. Ten tijde van de lockdown werd het mogelijk om op zondag de boodschappen te doen. De eerste stap voor een versoepeling was gezet, zo dacht men bij PvdA, D66 en Onafhankelijk Papendrecht (OP). Zo niet bij de nieuwe coalitie, waar de VVD deel van uitmaakt. Daar kondigde de VVD met een initiatiefvoorstel te komen met betrekking tot een koopzondag in Papendrecht. Volgens een artikel in het Reformatorisch Dagblad uit 2020 waren er op dat moment nog 28 gemeenten zonder koopzondagen. Achtentwintig gemeenten op toen 355 gemeenten in totaal. Principiële bezwaren tegen de verstoring van de zondagsrust zijn voor hen leidend. Begrip en respect horen thuis in een democratie, waar de meerderheid bepalend is voor welke koers het college vaart.

Kijken we naar het aantal stemmen dat de gezamenlijke christelijke partijen tijdens de laatste verkiezingen behaalden, kom ik niet verder dan 29,22 procent van het aantal uitgebrachte stemmen. Niet duidelijk is wat het standpunt van het PAB in de coalitie is. De VVD schippert met de belangen van de ondernemers die zij zeggen te vertegenwoordigen. En GroenLinks houdt de kerk een beetje in het midden. Niet zo zeer om geloofsredenen, maar eerder als verzet tegen de 24 uurs-economie. Er komt mij een beeld voor ogen dat mij doet denken aan dat kleine Gallische dorpje dat omringt was door Romeinen. Maar wie zijn in dit verhaal Asterix en Obelix? Binnenkort weten we meer, wanneer ‘ondernemerspartij’ VVD haar initiatiefvoorstel presenteert.

(Foto: Gemeente Papendrecht)

Meer politiek en actualiteiten zijn iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te horen in Studio De Witt op Drechtstad FM en Papendrecht FM. Ben Corino ontvangt morgen in het eerste uur als hoofdgast Willy Schuurman, bedenker van de Beleeftuin en ontwikkelaar van het concept Maximaal Leven. De Dichter van Dienst aan het eind van dat uur is Kees Klok.