DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week belicht hij de vluchtigheid van politiek succes en voortslepende discussies over het Deetman-rapport en de hulpvraagbeoordeling in de Jeugdzorg.

Bij het schrijven van deze column was de rook om de hoofden van de aan de Provinciale Staten-verkiezingen deelnemende politici nog niet geheel verdwenen. In Zuid-Holland, in onze eigen regio en stad deed het Forum voor Democratie het goed. Net als in de rest van het land. De electorale aantrekkingskracht van de landelijke lijsttrekker spreekt blijkbaar velen aan.

Fortuyn

Nu leven we sinds Pim Fortuyn, hoe eigentijds, in een ‘disposable’ politiek klimaat. Met de verkiezingen is er altijd wel een grote winnaar, liefst een aansprekende nieuwkomer met de verleidingsgave van de rattenvanger van Hamelen. Dit is inherent aan de politiek. De blinkende nieuwkomer komt op, weet even te fascineren en moet zich vervolgens conformeren aan niet altijd welgevallige besluiten. De politieke glans wordt doffer en tegen de tijd van nieuwe verkiezingen verschijnt er weer een nieuwe ster, een soort van operetteprins of -prinses, ten tonele met weer nieuwe verleidingsaria’s.

Voor het eerste kon er gestemd worden bij InHolland op het Achterom. (Foto: Thymen Stolk)

Blingbling

Dit is de politiek anno nu; verleidelijk en vluchtig en helaas inhoudelijk niet altijd even sterk. Maar het volk kiest en krijgt de politici die het verkoos. Of de kiezer altijd gelijk heeft, is maar de vraag. In mijn omgeving hoorde ik van velen dat zij de stemwijzer hadden geraadpleegd. En vaak waren zij verbaasd over de uitkomst ervan. Zij kwamen bij een andere partij uit dan die hun voorkeur had. Verbaasd hielden ze toch vast aan de partij van hun gevoelsmatige voorkeur. De kiezer kiest en daarbij spelen factoren een rol als loyaliteit, traditie, achtergrond, maar ook de blingbling van de nieuwe (tijdelijke) politieke sterren aan het firmament. Hoe dan ook, ook in Zuid-Holland is de partij van Baudet de grootste geworden.

Meer bouwen

Wat hiervan bijvoorbeeld de impact zal zijn op het ingezette klimaatbeleid door de provincie? Stoppen met de aanleg van windmolenparken? Stoppen met de energietransitie vanuit de provincie? Ook gaan er snelfietspaden komen. Bij mijn weten werd er hier door de provincie al werk van gemaakt, gelet op het F16-fietspad bij Papendrecht en Alblasserdam. Voor de Drechtsteden ligt er de woningbouwopdracht. In haar programma stelt het Forum voor Democratie dat de bureaucratische belemmeringen voor het bouwen opgeheven moeten worden. Er moet meer worden gebouwd, stelt deze partij, maar tegelijkertijd moet de agrarische sector zoveel mogelijk in stand gehouden worden. Het zijn zo van die dilemma’s, waar wij straks in de Drechtstedenregio mee te maken gaan krijgen.

Koortsachtig overleg

Dat geldt ook voor het wel of niet aannemen van de eindversie van het Rapport Deetman, dat aanstuurt op een slagvaardige en doortastende wijze van samenwerken. Vertegenwoordigers van de zeven gemeenteraden in de Drechtsteden voeren op dit moment nog koortsachtig overleg of er, eventueel met aanpassingen, ingestemd kan worden met de eindversie. Op dit moment is het nog niet duidelijk of de zeven gemeenteraden hierin elkaar kunnen vinden.

Lastige situatie

Nu het er naar uitziet dat Dordrecht door haar gemeenteraad gedwongen gaat worden om de hulpvraag in de Jeugdzorg centraal te stellen en niet de inkomenstoets, brengt dit de Dordtse wethouder Rik van der Linden in een lastige situatie. Hij had het deze week niet gemakkelijk in het algemeen bestuur van de Dienst Gezondheid en Jeugd van de tien gemeenten in Zuid-Holland Zuid. Met elkaar hadden ze afgesproken dat de inkomenstoets leidend zou zijn bij de hulpvraagbeoordeling. Een verordening die overigens nog niet is vastgesteld door de Dordtse gemeenteraad, maar waar wel in de praktijk mee wordt gewerkt.

Kortom, de politieke dilemma’s zijn van alledag. Kwesties komen en gaan en maken onderdeel uit van ons dagelijks bestaan. Net als de verkiezingswaan van de dag.

Deze week in Studio De Witt

Zaterdag ontvangt Ben Corino de Dordtse onderneemster en mede-eigenaar van Coffeelicious Fiona Stoger in de studio. Haar succesvolle lunchroom opende in 2012. Ruim zesenhalf jaar verder zijn de activiteiten uitgebreid in Dordrecht, maar ook in Breda, Den Haag en Rotterdam. Je mag dus gerust stellen dat het goed gaat met Coffeelicious. En het einde van de uitbreidingen is nog niet in zicht. Haar ideaal is om straks zo’n twintig vestigingen in het land te hebben. Wat is nu het geheim van dit hardwerkend familiebedrijf, waarmee zij blijkbaar een onderscheidend concept bedacht hebben dat aanslaat? Hierover en uiteraard nog andere onderwerpen gaat Ben het gesprek aan met Fiona.

In het tweede uur is er aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Dichter van Dienst is Josse Kok. Het derde uur staat in het teken van de politieke actualiteiten aan de Politieke Stamtafel.