DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over de benodigde bezuinigingen en waar het pijn gaat doen. (Archieffoto: Stolk Fotografie)

Vaak werd het genoemd in de Dordtse raadsvergaderingen: het ‘ravijnjaar 2026’. De gemeentebrede bezuinigingen die moeten voorkomen dat Dordrecht rode cijfers gaat schrijven op de financiële balans. Reden van de bezuiniging is dat de gemeenten domweg minder geld van het Rijk krijgen. De teruggang in de Algemene Uitkering van het Rijk betekent voor Dordrecht zo’n 15 miljoen euro minder. Ondertussen bleek bij de vaststelling van de begroting 2025 dat vanaf 2026 het structureel tekort in 2028 oploopt tot 19 miljoen euro per jaar. Simpelweg is dan de conclusie dat de tering naar de nering gezet moet worden. Natuurlijk gaat dit pijn doen, weten alle partijen in de gemeenteraad. Het was de raad zelf die in december het college de zoekopdracht gaf om te inventariseren waar voor 25 miljoen euro bezuinigd kon worden.  Nu mag men zich uit gaan spreken over waar het pijn gaat doen. Zo was de afspraak die eerder werd gemaakt met het college. Het college, in de persoon van wethouder Financiën Wim van der Kruijf, leverde een inventarisatie van mogelijke maatregelen aan voor de Perspectiefnota 2026. Mede het resultaat van stadsgesprekken en een online enquête. De gesprekken met de raad en de stad over de mogelijke maatregelen vinden deze en volgende maand plaats. Het definitieve collegevoorstel moet in de maanden juni/juli gepresenteerd worden. In november neemt de raad een besluit over de begroting 2026.

Sinds de lijst met mogelijke bezuinigingen bekend is, roeren instellingen en organisaties zich. In Dubbeldam werd bijvoorbeeld direct een petitie gestart om te voorkomen dat hun zwembad De Dubbel zou sluiten. Ook het Onderwijsmuseum is een petitie gestart. Ook de fans van het Wantijbad, waar men altijd al zorgen heeft over de onderhoudskosten van het monumentale openluchtbad, vrezen de bezuinigingsgolf. De bezuinigingsvrees leeft, terecht, breed onder de Dordtse inwoners. Maar besluiten zijn er nog niet genomen. De partijen in de gemeenteraad hebben het laatste woord. Wat wel vaststaat, is de benodigde 19 miljoen euro aan bezuinigingen per jaar. Tenzij het Rijk besluit meer geld naar de Dordtse gemeentekas over te maken. Maar dat klinkt meer als een sprookje.

Meer actualiteiten en lokale/regionale politiek hoor je zaterdag van 09.00 tot 12.00 uur in Studio De Witt, het wakkere radioprogramma van Ben Corino op Drechtstad FM.