DORDRECHT – Het moment dat de Dordtse gemeenteraad de puntjes op de i van de bezuinigingsvoorstellen van het college moet gaan zetten, is deze week aangebroken. De behandeling van de Perspectiefnota 2026 werd gisteren en misschien ook nog vanavond behandeld in de gemeenteraadsvergadering. Aanvankelijk leefde de vrees dat 2026 het ravijnjaar zou zijn waarin de gemeenten fors minder aan rijksbijdrage zouden ontvangen en daarmee direct van invloed op de begrotingen van gemeenten.
Door tussenkomst van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) is dit verschoven naar 2028 dus is de financiële pijn voor de gemeenten minder groot dan aanvankelijk werd gevreesd. Maar er moet toch voor 15,4 miljoen worden bezuinigd om de begroting sluitend te maken. Waar de pijn van de bezuinigingen, ombuigingen noemt portefeuillehouder Wim van der Kruijff het, gevoeld gaat worden, weten we pas na vandaag.
Tegenover uitgaven en minder inkomsten uitte Rolin den Heijer van de Dordtse VVD-fractie de gedachte om toch nog extra inkomsten te genereren. In een eerdere vergadering opperde hij het idee dat toeristen die in Dordt overnachten logiesheffing betalen. Waarom passen we dit niet toe op de COA-hotelkamers. De opbrengst hiervan kunnen we weer gebruiken om andere plannen te financieren, zo stelde hij. Het COA reageerde niet enthousiast. Het college had hier nog geen uitgesproken mening over. De gemeenteraad reageerde verrast. In de afgelopen commissievergadering ging Den Heijer door op dit onderwerp. Hij wilde van de wethouder weten wat Dordrecht per inwoner zonder woning kreeg. Immers, binnen niet al te lange termijn zou Dordrecht 580 asielzoekers opvangen. Het aantal inwoners van Dordrecht zou groeien. En of deze inkomsten al in de begroting zijn opgenomen?
Het antwoord kwam pas later in de week. Voor een inwoner zonder woning ontvangt de gemeente 700 euro. Een simpele rekensom leert dat de gemeente voor 580 asielzoekers 406.000 euro ontvangt. En nee, dit bedrag had de gemeente niet in de begroting opgenomen, want dit geld ontvangt zij pas in de tweede helft van 2027. Een onverwachtse financiële meevaller, waar de raad niets van wist. In een motie vraagt de VVD om deze onverwachtse pot met goud te gebruiken om te voorkomen dat 20 procent van de speelplekken wordt wegbezuinigd en daarmee een stukje leefbaarheid in de wijken.