DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week de discussie in de raad over het (budget voor) bomenonderhoud. (Foto: Stolk Fotografie)

Er wordt wat afgeboomd in de commissie- en gemeenteraadsvergaderingen. Standpunten worden neergezet, voornemens in de vorm van raadsvoorstellen worden door het college aan de raad voorgelegd ter instemming. Zo ook wanneer het gaat over de vraag hoe groen men Dordrecht zou willen zien. Daarvoor heeft het Dordtse college door beleidsmedewerkers een nieuw bomenbeleidsplan laten schrijven.

Het staat mooi op papier, maar de bomen- en natuuractiegroepen, zoals de Bomenridders, Extinction Rebellion en de Klimaatcoalitie hebben hier zo hun bedenkingen bij. Sterker, zij spreken de zorg uit of het plan van verantwoordelijk wethouder Marc Merx daadwerkelijk de netto-hoeveelheid boomuitbreiding op termijn kan realiseren. Zij denken van niet en voorzien zelfs een afname van het bomenaantal in Dordrecht. Eigenlijk is het een simpel rekensommetje, schrijft de wethouder in een antwoordbrief aan een verbijsterde burger. “Het jaarlijkse bomenbudget is op dit moment 850.000 euro en om de bomen die er nu staan te kunnen behouden is er minimaal 1,5 miljoen euro nodig.”

De raad wordt gevraagd om dit geld daadwerkelijk in te zetten tot en met 2025. Daarna mag een nieuw college dit oppakken. In de wetenschap dat vanaf 2026 een bezuinigingsgolf van zo’n 20 á 30 miljoen euro de stad zal treffen.

Omdat men het uiteindelijk met de 850.000 euro zal moeten doen zullen volgens de wethouder bomen verdwijnen. Zieke bomen gaan gekapt worden en worden niet vervangen. Bomen gaan als gevolg van dit beleid noodgedwongen uit het straatbeeld verdwijnen. Andere zaken, zoals armoedebestrijding, veiligheid, wegenonderhoud, culturele voorzieningen en leefbaarheid hebben ook een hogere prioriteit, zegt Merx.

Het laatste woord was dinsdagavond aan de partijen in gemeenteraad, die uiteindelijk moet beslissen welke prioriteit zij de bomen in de stad toedichten. Voor de Bomenridders getuigt het gemeentebeleid van kortzichtigheid. Zij hebben wel oog voor de financiële bezuinigingen waar de gemeente straks mee te maken krijgt, maar voor hen is een boom geen wegwerpproduct. Niet zomaar een boom kappen omdat dit de gemakkelijkste weg is. Immers, het duurt jaren voordat een boom een volgroeide staat bereikt. Maar de gekozen gemeenteraadsleden hebben het laatste woord.

Op de foto: Voorafgaand aan de raadsvergadering pleitten de Bomenridders en vertegenwoordigers van Extinction Rebellion en de Klimaatcoalitie voor het Stadshuis voor een ruimhartig ‘bomenbudget’.

Studio De Witt

Meer actualiteiten en lokale/regionale politiek hoor je iedere zaterdag van 09.00 tot 12.00 uur in Studio De Witt, het radioprogramma van Ben Corino op Drechtstad FM/Papendrecht FM.