DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks in de weekendeditie van Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Vandaag over burgerinitiatieven.
Heeft u een goed idee voor de stad? Met het burgerinitiatief kunt u een onderwerp direct op de agenda plaatsen, aldus de uitnodigende woorden van de gemeente. Maar zo soepel als de uitnodiging klinkt, verloopt het niet in de praktijk, zo ervaren de initiatiefnemers van de Leefwerf de Biesbosch en Proeftuin Amstelwijck. Aanvankelijk liep de gemeenteraad warm voor de ideeën. Naarmate deze concreter werden, nam het enthousiasme af. Deels ingegeven door voortschrijdende inzichten; de bebouwing van de Stadswerven werd weer opgepakt en de mogelijkheid om een tiental historische binnenvaartschepen er een ligplaats te bieden werd gereduceerd. Bij het opzetten van een onderneming is het gebruikelijk om met een business case te komen, waarin je duidelijk maakt dat een initiatief na de opstart in staat is om zijn eigen broek op te houden. Die business case hadden de initiatiefnemers voor de Leefwerf aanvankelijk. Voortschrijdende ontwikkelingen, belangen van de diverse partijen, maakten het richtgetal van tien ligplaatsen onmogelijk. Met huiswerk naar huis gestuurd gingen de initiatiefnemers puzzelen en meten.
Het moest van tien naar zeven, waarvan twee schepen niet meegerekend konden worden in verband met een andere status. Wethouder Sleeking stelt zich formeel op en concludeert dat de business case niet sluitend is. Zouden de initiatiefnemers zich voegen naar de salamitactiek van de gemeente, dan blijft er van het oorspronkelijke initiatief niet veel over. Hier leggen zij zich niet bij neer. Zij ervaren het als een sportwedstrijd spelen, waarin de spelregels tijdens de wedstrijd steeds aangepast worden. Saillant detail is dat de provincie een subsidie voor het project heeft verleend voor tien ligplaatsen en dat bij minder die subsidie vervalt. Proeftuin Amstelwijck richt zich op de verlaten speelvelden van de voormalige voetbalvereniging Amstelwijck. Het idee is om daar op vrij grootschalige wijze voedsel te gaan verbouwen, passend in de trend richting meer stadslandbouw. Ook hier geldt dat de business case een probleem is. Aanvankelijk leek het de goede richting op te gaan, maar in september liet de gemeente al weten niets in het project te zien, mede met het oog op de woningbouwtaakstelling van 10.000 woningen op het eiland. Om dat te halen moet zo ongeveer elke beschikbare millimeter gebruikt worden, merkte dinsdag in de raadsvergadering PvdA-raadslid Van de Bergh op.
Burgerinitiatieven hebben het in Dordrecht niet gemakkelijk. Praktijk en wenselijkheid verhouden zich moeizaam met elkaar. De politiek profileert zich vooral in veel woorden en weinig daden, zo lijkt het wanneer je de betrokken spreekt. “Initiatiefnemers hebben een hele lange adem nodig, het is een stroperig proces.”
Meer actualiteit in Studio De Witt, iedere zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur te beluisteren bij Drechtstad FM op 95.7 (ether), 105.9 (kabel), Kanaal 951 (KPN), kanaal 915 (Ziggo) of de website van RTV Dordrecht of Drechtstad FM via de link Live Radio.