DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag van de (politiek) actualiteit in Dordrecht en Drechtsteden. Deze week over de plotselinge sluiting van ontmoetingsruimte Sta-Pal.

Kwesties die spelen hebben vaak twee kanten die op het oog plausibel lijken. Wat doe je als organisatie wanneer je te maken met een niet goed lopend bedrijfsonderdeel? Je verkent de mogelijkheid om er een oplossing voor te vinden, je kan besluiten om te gaan reorganiseren of, heel radicaal, je stoot het onderdeel af.

Niet rendabel

Zo werkt het in het bedrijfsleven. Ontslagen worden dan meestal vlak voor de kerst of een andere vakantieperiode aangekondigd met een brief in de brievenbus bij de werknemers die het haasje zijn. Non profit-organisaties hebben een maatschappelijke functie. Het zijn stichtingen zonder winstoogmerk. Met name in de zorgsector is het over het algemeen puzzelen en meten met de financiën. Het is ook niet voor niets dat instellingen met regelmaat kiezen voor een fusie om het hoofd boven water te houden. Of dit het verwachte rendement oplevert en de activiteiten overeind houdt die men beoogt, is maar de vraag. Dat het roeien is met de riemen is die je hebt, dat weet ik. Het hoort er heden ten dage nu eenmaal bij. Dat geldt ook voor de Dordtse zorg(fusie)organisatie Het Spectrum. Daar maakte men bekend te stoppen met het in stand houden van de ontmoetingsruimte Sta-Pal aan het Otto Dickeplein. Niet meer rendabel, zegt het management, ondanks de bijdrage van de gemeente.

Overvalmethode

Nu was Sta-Pal al dicht in verband met de coronacrisis. Stilletjes, net zoals dat vaak gaat in het bedrijfsleven, vond de afstoting plaats. De vrijwilligers werden geïnformeerd. Maar de verantwoordelijk wethouder Peter Heijkoop, die wist van niets. De vaste bezoekers konden het lezen op een achter de ramen geplakte bekendmaking. Kortom, Het Spectrum hanteerde een overvalmethode die we uit het bedrijfsleven wel kennen. De koude saneringsoperatie van een maatschappelijke gefinancierde voorziening werd tijdens de coronahectiek met een bericht de wereld ingebracht. Fijntjes gaf men aan dat er al weer een nieuwe exploitant zou komen. Verhuurder Trivire weet daar niets van.

Onaangenaam verraste bezoekers bij Sta-Pal. (Foto: Thymen Stolk)

Ontmoetingsplek

Sta-Pal is een wijkcentrum, een ontmoetingsplek in de binnenstad. Het geld dat men van de gemeente kreeg, was blijkbaar niet voldoende. Nou, dan regel je als bestuurder gewoon een afspraak met de wethouder en bespreek je dit. Vervolgens kan er door de politiek een afweging gemaakt worden. Maar de nu ingezette lijn door Het Spectrum getuigt niet direct van warme sociale maatschappelijke betrokkenheid bij de functie van Sta-Pal. Met de opheffing van het laatste wijkcentrum in de oude binnenstad verdwijnt opnieuw een ontmoetingsplek voor (buurt)bewoners.

Naadje van de kous

Toen een aantal jaar geleden wijkontmoetingsplek Het Praathuis verdween, bleef alleen Sta-Pal voor de buurt over als wijkontmoetingsplek waar men naar toe kon gaan. Maar ach, de boosheid van de vaste bezoekers en de verbazing van de politiek zal het bestuur van Het Spectrum vast wel hebben ingecalculeerd. De politiek, net van de verbazing bekomen, laat het er niet bij zitten. De VSP en de PvdA hebben schriftelijke vragen aan het college gestuurd. Zij willen het naadje van de kous weten. Ook andere partijen, GroenLinks en het CDA, verbazen zich over de werkwijze van Het Spectrum. Business is business, maar waar Het Spectrum met dit beleid nu voor staat? Warm word ik er niet van.

Deze week in Studio de Witt

De hoofdgast die Ben Corino komende zaterdag ontvangt in de eerste twee uur van zijn radioprogramma Studio De Witt is historicus Henk ’t Jong.

In tweede uur ook aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Dichter van Dienst is Merel Meijers.

In uur drie de politieke gesprekken aan de Politieke Stamtafel.

Studio De Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM.