DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag van de (politieke) actualiteit in Dordrecht en de Drechtsteden. Deze week over gebrekkige communicatie en mopperende gemeenteraden.

‘De raad is de baas’, klonk het afgelopen week in Zwijndrecht. Aanleiding hiervoor was het gedoe rondom de watertoren aan de Oude Maas. Eén van de weinige rijksmonumenten die Zwijndrecht telt. Deze dreigt te worden ingepakt met hoogbouw.

Wijzigingen

Een aantal jaren geleden had de raad ingestemd met een ander bestemmingsplan. Projectontwikkelaar Isa had de watertoren aangekocht en opgeknapt. Maar de grond rondom de toren moest natuurlijk ook geëxploiteerd worden. Begrijpelijk, vond de raad, die instemde met een plan dat voorzag in horeca, theater en een enkele woonlaag. Vervolgens was er stilte op de lijn. Geen ruis vanuit het gemeentehuis. Dan begint de ontwikkelaar een beetje te passen en te meten. Past veranderingen toe. Komt met een gewijzigd ontwerp. De flexibiliteit van het gemeentehuis werd gewaardeerd door de ontwikkelaar. Vervolgens nog wat wijzigingen. Wederom bewoog het college in de persoon van portefeuillehouder Jos Huizinga mee. Maar kende hij het dossier eigenlijk wel goed? En werd de raad wel goed geïnformeerd over de ontwikkelingen?

Jos Huizinga. (Archieffoto: Thymen Stolk)

Doolhof

Op de informele informatieavond die georganiseerd werd, moest Huizinga toegeven dat hij onvoldoende zicht op het dossier had. En dat hij het contact met de raad een beetje was kwijtgeraakt. De raadsleden Chris Moorman (ABZ), Ron Pijl (VVD) en Sabine Schipper (D66) hebben het gevoel dat zij in een doolhof van regelgeving terecht zijn gekomen. Wijzigingen, afwijkingen van bestemmingsplannen. Ze moeten zich op detailniveau verdiepen in de regelgeving, terwijl de raad er is om op hoofdlijnen te controleren. Maar als informatie uitblijft of selectief verstrekt wordt door het college moet men noodgedwongen wel.

Rioolkast

Ook in Dordrecht wil de communicatie nog wel eens haperen. Natuurlijk, successen worden graag gedeeld, waar overigens niets op tegen is. Daar waar het niet goed gaat, speelt het tegenovergestelde zich af. Aan de Hazelaarlaan bijvoorbeeld. Een nieuwe straat op het terrein van het voormalig Tuincentrum Pap in Dubbeldam. Maar net als in Zwijndrecht ging het hier mis. Bij het plaatsen van de rioolvoorziening in 2018 moest er ook een rioolpomp met een kast worden geplaatst. Daar zijn provinciale voorschriften voor. Dertig meter van een gevelwand, waar men van mag afwijken tot tien meter van de gevel. Niet aan de Hazelaarlaan. Daar werd de pomp en rioolkast twee meter van het raam van de woonkamer geplaatst. De bewoonster meldt dit en maakte bezwaar. Wethouder Stam kwam, overzag en zou het snel oplossen.

Slepend proces

Blijkbaar werd hij door het college teruggefloten, want wethouder Sleeking pakte het op. Vervolgens ontstond er een slepend proces van toezeggingen en beloftes aan de bewoonster die niet werden nagekomen. En ontkenningen van de kant van het stadskantoor. In 2020 kwam dit onderwerp in de gemeenteraad, die vond dat het opgelost moest worden. De oplossing bleef uit. Vorige week diende de PvdA, gesteund door de VSP, GroenLinks en SP, hierover een motie in. Deze haalde het niet. De rioolkast blijft staan. Sleeking laat hem verlagen en onderzoeken of de overlast echt wel zo groot is. En de bewoonster blijft zitten met een rioolpomp op twee meter van haar woonkamer.

Onbetrouwbaar

In de rioolkast-affaire draait het om machtspolitiek en geld, zo stelt Kitty Kruger van GroenLinks. Van Verk (PvdA) en Margret Stolk (VSP) noemen het een beschamende, onbetrouwbare vertoning van het Dordtse stadsbestuur. Door de gemeente gemaakte fouten worden niet hersteld. Liever duwt men de wanhopige bewoonster de juridisch procedure in. Geld speelt dan opeens geen rol, maar de betrouwbaarheid van de lokale overheid wel.

Deze week in Studio De Witt

De hoofdgast die Ben Corino komende zaterdag ontvangt in de eerste twee uur van zijn radioprogramma Studio de Witt is kapper en voorzitter van de POBD (Promotie Ondernemers Binnenstad Dordrecht) Arien van Pelt. Josse Kok is de Dichter van Dienst die het tweede uur afsluit. In dat tweede uur ook aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie meer politieke achtergronden. En een nieuwe Brief aan Johan. Diana Gerritsma richt zich hierin wekelijks tot Johan de Witt over een actueel thema.

Studio De Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op onder meer Drechtstad FM.