DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag van de (politieke) actualiteit in Dordrecht en Drechtsteden. Deze week over BLM, opkomen voor het vrije woord en een oplossing voor een slepende zaak.

Er heerste zondag een gemoedelijke sfeer in het Weizigtpark tijdens de Black Lives Matter-demonstratie. Er waren protestborden, er werd toegesproken en een zangeres trad op. Het veld werd bevolkt door een mix van huidskleuren en leeftijden. Een overdaad aan politiemensen omringde en bevolkte het park. Een aantal voetbalhooligans werd vroegtijdig gespot en kon verplicht plaatsnemen op de bank aan de rand van het park onder toezicht van politie te paard.

Doos van Pandora

Enkele gemeenteraadsleden, Ahmet Polat en Osman Bosuguy (D66) en burgerraadslid Frans-Bauke van der Meer (GroenLinks), ontwaarde ik onder de aanwezigen in het park. Het geheel ademde de sfeer uit van een zomerse zondagmiddag in het park. Wat slechts schijn is. Want het onderwerp racisme en discriminatie is net als de Doos van Pandora. Wanneer het deksel van de doos is, laat het onderwerp zich niet meer terugdringen in de doos. De samenleving worstelt, ook de Dordtse, met tolerantie, gedogen of het daadwerkelijk accepteren dat de samenleving gewoon een multiculturele mix geworden is. De tijd van ‘Toen was geluk nog heel gewoon’ ligt mijlenver achter ons.

Anoniem voor het vrije woord

’s Avonds op NPO1 droeg burgemeester Wouter Kolff, voorzitter van het Dordtse witte mannencollege en van de witte mensengemeenteraad, zijn steentje bij door zijn deelname aan het racismedebat op de tv. Maar er vond diezelfde middag nog een demonstratie plaats in het park. Een handjevol mensen was op een andere hoek van het park bijeengekomen om het op te nemen voor het ‘Vrije Woord’. In tegenstelling tot de grotere groep van Black Lives Matter wisten zij de verplichte anderhalve meter afstand niet te handhaven en kregen zij prompt een waarschuwing van de politie. In een radio-interview beklaagde de wat paniekerige woordvoerder, die anoniem wilde blijven, zich over gekleurde berichtgeving van de politie richting de burgemeester. Het bleef bij zijn veronderstelde angst. Voor de politie was het slechts een waarschuwing volgens de noodverordening. Dus niks aan de hand. Maar toch wel gek dat je opkomt voor het vrije woord en dan bang bent om je naam te noemen. Bang dat het schadelijk is voor je carrière? Reële angst? Ik kan mij niet indenken dat wanneer je opkomt voor het vrije woord en de vrije pers je hiervoor gestraft zal worden. Misschien had deze man zich twee keer moeten bedenken of de rol van woordvoerder hem wel paste. Opkomen waar je voor staat werkt het beste met een open vizier. Dat is goed voor de dialoog.

Druk van de ketel

Het belang van een goede dialoog voeren is iets wat de Beter voor Dordt-wethouder Marco Stam heeft begrepen. Hij mag zich de laatste tijd de ‘brenger van het goede nieuws’ noemen. Na alle van zijn voorganger geërfde misère rond de sportparken, verplichte verhuizingen, boze sportverenigingen en De Vrije Tuinder lijkt hij er in te slagen om de druk van de ketel te halen. De verenigingen voelen zich weer gehoord. En voor de Vrije Tuinder is er weer een nieuw perspectief gevonden in de polder naast de voetbalvereniging Dubbeldam. Stam groeit in zijn rol van wethouder. Misschien heeft Beter voor Dordt dan toch een opvolger voor de vertrekkende voorman Sleeking in huis.

Deze week in Studio de Witt

De hoofdgast die Ben Corino komende zaterdag ontvangt in de eerste twee uur van zijn radioprogramma Studio De Witt is Oranje Wit-voorzitter Jan Willem Bozuwa. Peter M. van der Linden is de Dichter van Dienst die het tweede uur afsluit. In dat tweede uur ook aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. In uur drie de politieke gesprekken aan de Politieke Stamtafel.

Studio De Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM.