DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag van de (politieke) actualiteiten in Dordrecht en de Drechtsteden. Deze week over een hoogoplopend conflict rond wijkcentrum De Gravin in Dubbeldam. 

De temperaturen lopen deze dagen aardig op. Dikwijls gaat dit gepaard met het toenemen van irritaties tussen buren. Of tussen huurders en verhuurders, zoals in Dubbeldam, waar een dorpsrel gaande is tussen wijkcentrum De Gravin en verhuurder De Gravenhorst.

(Archieffoto: Thymen Stolk)

Haalde De Gravenhorst onlangs nog leuk de publiciteit met de nostalgische muurschildering die inkijk geeft op het oude Dubbeldam, nu krijgen wij een inkijkje op een welles-nietes-conflict tussen de beheerders van het wijkcentrum en de verhuurder. Domweg komt het er op neer dat de verhuurder zich niet moet bemoeien met hoe de huurder het wijkcentrum runt. Ook met het oog op de coronamaatregelen. De verhuurder heeft naast het huisbaas zijn van De Gravin ook de verantwoordelijkheid voor het faciliteren van tweehonderd bewoners, huurders die tot de kwetsbare ouderen groep behoren. Twee tegenovergestelde opvattingen die de vertroebelde verhoudingen op scherp zetten. Inkomsten genereert het wijkcentrum door de coronacrisis niet en het besloot eenzijdig, niet in goed overleg met de verhuurder, de huurafdracht te verlagen naar 60 procent. Dat doen grote winkelketens ook naar vastgoedverhuurders, dus dat kunnen wij ook, moet er gedacht zijn.

Ramkoers

Er volgde een reactie van de verhuurder. Opzeggen van de huur, beslaglegging op de rekeningen van De Gravin en een rechtszaak staan op stapel. Beiden willen hun gelijk halen. Buurtbemiddeling is hier niet van toepassing. Dit soort conflicten kent meestal een lange voorgeschiedenis, waardoor de verhoudingen verhard zijn. Het kind van de rekening zijn uiteindelijk de gebruikers en bezoekers van het wijkcentrum, dat nu moeilijke tijden doormaakt. Het bestuur van De Gravin voert in haar overtuiging een principiële strijd, is onbuigzaam en de verhuurder is van mening dat De Gravin rekening moet houden met de bewoners van De Gravenhorst. Er wordt door beiden een ramkoers gevaren. En of men met de uitkomst ervan gelukkig zal zijn? Dat denk ik niet.

Beschamend

De verhuurder heeft laten weten best wel De Gravin tegemoet te willen komen. Zegt er niet op uit te zijn om het wijkcentrum de nek om te draaien. Zoveel wijkcentra zijn er nu ook niet meer in Dordrecht. Maar wat beide partijen nu doen is spelen met vuur. De beschamende schade die er nu door de slechte verhouding wordt aangericht is slecht voor het imago van beide partijen. Het draagt bij aan verdeeldheid die geen winnaar zal kennen. Ongeacht wat straks de uitspraak van de rechter zal zijn. Maar misschien moet het conflict eerst maar eens goed vastlopen voordat het weer kan worden vlotgetrokken met behulp van gezond verstand. Want op dit moment voeren emoties en de daarbij behorende verhitte irritaties de boventoon. Is het gesprek voortzetten in een afkoelcel een optie?

Politiepost

Hoewel het voor de politiek zomerreces is, timmert de VVD aan de weg. Fractievoorzitter Marc Merx, voormalig politieman, pleit voor het behoud van de politiepost aan de Groenmarkt. Zichtbare aanwezigheid van zo’n post in de binnenstad is in zijn ogen een must. Maar voor de politie is het grote pand, dat deels leegstaat, een te ruime huisvesting en dus een te grote kostenpost. Toch raakt Merx met zijn opvatting een gevoelige snaar.  Wanneer het gaat om zichtbaarheid en geld maakt de politie bedrijfsmatige keuzes en wint de rekenmeester.

Deze week in Studio de Witt

De hoofdgast die Ben Corino komende zaterdag ontvangt in de eerste twee uur van zijn radioprogramma Studio de Witt is senior-redacteur van het NOS Journaal Peter Donk. In het tweede uur ook aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Met onder meer: de mogelijke komst van De Limonadefabriek naar Dordrecht en interviews met waarnemend-voorzitter Veiligheidsregio ZHZ Reinie Melissant-Briene en GGD ZHZ Directeur Karel van Hengel over de ‘corona-actualiteit’. Randy Derkhof schreef een lied over wat de herdenking van de Japanse capitulatie op 15 augustus in Nederlands-Indië voor hem betekent. Het verlaten van huis en haard richting Nederland. In de uitzending is de song voor het eerst te horen. De Dichter van Dienst die het tweede uur afsluit, is Kees-Jan Visser. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie komt tijdens het politieke zomerreces telkens een bestuurder aan het woord die ‘het fort bewaakt’ in vakantietijd. Deze keer is dat CDA-wethouder Peter Heijkoop.

Studio De Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM.