DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over een prijzige brug, een villawijk en een corrigerende tik voor de uitvoering van de Jeugdhulp.

In de politiek is het verschil tussen huilen en blij zijn soms flinterdun. Vol aandacht werd in Dordrecht dinsdag het bewegende deel van de Prins Clausbrug op zijn plek gehesen. Een fiets- en wandelbrug die de Stadswerven met de binnenstad moet gaan verbinden.

Hanneken

Aanvankelijk was de beraamde kostprijs ervan rond de zeven miljoen euro. Maar goed, door ontwikkelingen liep het een beetje uit de hand en werd het twaalf miljoen. Een eyecatcher, dat dan weer wel. Prettig voor de bewoners van de Stadswerven, waaronder een aantal gemeentebestuurders en gemeenteraadsleden. Die hoeven dan geen tien minuten om te fietsen dankzij deze nieuwe en snelle doorsteek richting binnenstad. En eerlijk is eerlijk, de brug geeft een nieuwe dimensie aan de Dordtse skyline. Mooi zijn en prestige hebben ook wel een prijskaartje. Jammer is het wel dat het beeld ‘Hanneken van Dordt’ van de Dordtse kunstenaar Gerhard Lentink, een geschenk van de Dordtse burgers aan de achthonderd jaar oude stad, niet de beoogde plek krijgt op de landtong nabij de brug. De kosten voor de aangepaste radar die nodig zijn om de ‘hinder’ die het beeld zou geven voor het varend vervoer over het water, één miljoen euro, gaat het Dordtse college dan weer een brug te ver. Op zich begrijpelijk, één miljoen euro is een hoop geld. Maar dat geldt ook voor die extra vijf miljoen voor de brug. Ook Hanneken van Dordt zou een aanwinst zijn voor de Dordtse skyline, een ware eyecatcher die een ode brengt aan de verbinding met en het belang van het water voor het ontstaan en de welvaart van de stad.

Villawijk

Het verschil tussen huilen en blij in de politiek is soms flinterdun. Deze week moest de Dordtse wethouder Piet Sleeking, ook de ‘brugwethouder’, erkennen dat dat gemeente iets over het hoofd gezien heeft. Ik heb het dan over de woningbouw in het nieuwste woningbouwproject van de stad, de villawijk Vlijweide. Dat moet komen op het terrein van de voormalige school aan de Noordendijk. Blijkbaar hebben de ambtenaren op het Stadskantoor over het hoofd gezien dat projecten van deze omvang onder de categorie Europese aanbestedingen vallen. De grondprijs van het project bedraagt 6,3 miljoen euro en het drempelbedrag voor zo’n aanbesteding ligt op 5,3 miljoen euro. De projectontwikkelaars zien deze villawijk helemaal zitten. Het huidige aanbestedingsproject liep al een jaar en de gemeente was al tot een keuze gekomen. Maar nu kan men dus weer opnieuw beginnen volgens de Europese aanbestedingsafspraken, wat in ieder geval een vertraging met zich mee zal brengen. En mogelijk weer nieuwe kandidaten die mee gaan doen. Het is zoiets als marathonlopers die vlak voor de finish te horen krijgen dat de gelopen wedstrijd ongeldig is verklaard. En de verantwoordelijke ambtenaren? Dat is een interne kwestie. Het is de wethouder die uiteindelijk de verantwoordelijkheid draagt en het mag gaan uitleggen aan de gemeenteraad.

Inkomenstoets

Een andere ontwikkeling met mogelijk verstrekkende financiële gevolgen speelt zich af in de Jeugdhulp. Deze week werd bekend dat de Centrale Raad van Beroep (CRvB) de Inkomenstoets in de jeugdhulp heeft vernietigd. Het mag dus gewoon niet dat gemeenten het inkomen van de ouders laten meewegen bij de beoordeling van een aanvraag voor jeugdhulp. Het was een zaak tegen de gemeente Zwijndrecht. Dordrecht deed dit al niet, maar de andere negen samenwerkende gemeenten, waaronder Zwijndrecht, wel. Mogelijk draait Dordrecht, op basis van het solidariteitsovereenkomst, mede op voor de kosten van herindicaties. Het was Beter voor Dordt-gemeenteraadslid Loudy Nijhof dat dit al voorzag in 2014.

Deze week in Studio De Witt

De hoofdgast die Ben Corino komende zaterdag ontvangt in de eerste twee uur van zijn radioprogramma Studio De Witt is Sibrand de Grauw, mede-auteur van ABCDordt, een boek over Dordtse woorden, uitdrukkingen en dialect. Marieke van Leeuwen is de Dichter van Dienst die het tweede uur afsluit. In dat tweede uur ook aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie meer politieke achtergronden. En een nieuwe Brief aan Johan. Diana Gerritsma richt zich hierin wekelijks tot Johan de Witt over een actueel thema.

Studio De Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM en Papendrecht FM.