DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale of regionale politiek. Deze week over wat er mis ging bij de plannen voor een windturbine in de Krabbepolder.

Deze week beleven we de Nationale Klimaatweek en wordt burgers de gewetensvraag gesteld wat ze doen voor een beter klimaat. Wanneer ik om mij heen kijk, zie ik daken die geleidelijk steeds meer voorzien worden van zonnepanelen. Ongetwijfeld speelt de huidige energiecrisis een rol om versneld tot aanschaf ervan aan te gaan. Of dit voor elke burger financieel mogelijk is, is nog maar de vraag.

Windturbine

Maar er was al eerder een burgerinitiatief dat bedoeld was voor het algemeen nut. Vanaf 2011 werd er door de gemeente Dordrecht en burgercoöperatie Drechtse Energie samengewerkt om de plaatsing van een windturbine op het Eiland van Dordrecht te realiseren. Er werd de nodige energie in de overleggen door beide partijen geïnvesteerd. Vergunningprocedures werden voortvarend door de gemeente en de provincie geregeld. Vervolgens konden de HVC Groep, Energiecoöperatie Dordrecht (ECD) en Drechtse Energie de handen ineen slaan om de plaatsing van de windturbine samen te gaan realiseren. Om het nog meer body te geven, werd de locatie opgenomen in de Regionale Energie Strategie (RES 1.0). Dit alles had de instemming van de Dordtse gemeenteraad en de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Het zou slechts een kwestie van tijd zijn om het plan verder uit te rollen en te realiseren. De wind stond gunstig, ook omdat de gemeente bij twee van de deelnemende partijen, HVC en ECD, aandelen heeft. Dit sterkte de gedachte van de burgercoöperatie dat de samenwerking vruchten zou gaan afwerpen.

Foutje

Het is een wet van Meden en Perzen dat succes afhankelijk is van het nakomen van afspraken en toezeggingen die partijen met elkaar zijn aangaan. In dit geval strandde het Project Windturbine op Krabbegors uiteindelijk door een ‘vergeetfoutje’ van de gemeente Dordrecht. Wat is het geval? Bij het uitwerken van zon- en windlocaties is het een voorwaarde dat de plaatsing van, in dit geval een windturbine, het bestemmingsplan het kader vormt waar ruimtelijke plannen aan worden getoetst. Daar valt of staat een ‘vergunning’ mee. Simpel gezegd: het bestemmingsplan moet actueel zijn wil je voortvarend te werk kunnen gaan. En hier zat ‘m nou net de kneep. De gemeente, nota bene partij in dit hele samenwerkingsproject, had zijn huiswerk niet op orde en had het bestemmingsplan niet aangepast. Het bestaande bestemmingsplan liet niet toe dat er een windturbine geplaatst zou worden. Want ruimtelijke plannen worden getoetst aan bestemmingsplannen.

Geen bezwaar

De samenwerking van de ECD, gemeente Dordrecht en HVC, met Drechtse Energie bleek in de praktijk niet zo vlotjes te verlopen volgens die laatste partij.  Die voelde zich, op de momenten die er toe deden, genegeerd. In plaats van met voorstellen te komen om de problemen waar men tegen aanliep samen met Drechtse Energie op te lossen, liet men de burgercoöperatie links liggen, alsof het samenwerkingsverband niet bestond. Dat is het verwijt in de brief die de Natuur en Milieufederatie schreef aan het Dordtse college. Om de onderste steen boven krijgen heeft zij daarom een Woo-verzoek (Wet open overheid)  ingediend om inzage te krijgen in alle documentatie vanaf 2011 van de partijen die betrokken waren bij het project ‘Windturbine op de Krabbegors’. Saillant detail is dat er geen enkel bezwaar van een Dordtse burger tegen de plaatsing van de windturbine was ingediend. Maar voor wie dan wel?

De locatie op Krabbegors waar uiteindelijk toch geen windturbine kwam. (Archieffoto: Stolk Fotografie)

Meer (politieke) actualiteiten uit Dordrecht en Drechtsteden hoor je iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur in Studio De Witt op Drechtstad FM en Papendrecht FM.