DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag van de lokale en Drechtstedelijke politiek. Deze week over de interne strubbelingen bij D66 Dordrecht.

Vorige week schreef ik dat het landelijke zoet van de D66-winst bij de Tweede Kamerverkiezingen bij de Dordtse D66 plaats maakte voor het zuur binnen de gemeenteraadsfractie. Voor de verandering is er weer eens gedonder binnen die lokale D66-fractie. De spil in dit gedonder is fractielid Osman Bosuguy. En weer gaat het over discriminatie. Het speelt de Dordtse D66 al parten sinds de verkiezingen in 2018. Het leek allemaal zo mooi. D66 kwam met fris elan en een kandidatenlijst met veel nieuwkomers. Bekende gezichten, zoals Nelleke de Smoker-van Andel en Paul Tiebosch, moesten ondanks hun jarenlange inzet voor D66 in de gemeenteraad met een lagere plaats op de kandidatenlijst genoegen nemen. Een onverwachte bittere pil voor de oudgedienden. Nieuwe gezichten, zoals Kevin Noels en Karin Castelijn, voerden de kieslijst aan. De verkiezingsuitslag bracht een verrassende uitkomst. Twee laaggeplaatste kandidaten, Osman Bosuguy en Ahmet Polat, kwamen met voorkeursstemmen in de raad. Het was slikken voor de beoogde kandidaten die nu afvielen.

Discriminatiekaart

Niet het beoogde D66-team nam plaats in de raad en het elkaar vinden liep niet zo lekker. Temeer er intern binnen de Dordtse D66 ook al het nodige speelde. Vermeende dubbele petten binnen de kiescommissie, verdachtmakingen over partijdigheid van de toen zittende voorzitter. Beschuldigingen van het kapen van de ledenvergadering met ‘cadeau-lidmaatschappen’ en daardoor beïnvloeding van stemmingen. Kortom, een beerput. Polat en Bosusuguy trokken ook nog eens de discriminatiekaart. Zij beweerden dat zij om hun Turkse afkomst discriminerend bejegend werden. Actie en reactie, waar de toenmalige voorzitster ook een gekleurde duit in het zakje deed door onomwonden partij te kiezen voor Polat en Bosuguy. Geen frisse start voor een totaal onervaren fractie.

De fractie van D66 in Dordrecht staat al sinds de verkiezingen in 2018 op zijn kop. Het optreden van Bosuguy (links) in Nieuwsuur zette de tegenstellingen verder op scherp. Rechts, van boven naar beneden, Polat, Loekemeijer en Tiebosch.

Bom

Ook het landelijk partijbestuur raakte erbij betrokken. Gesprekken volgden, afspraken werden gemaakt. Ondanks de gemaakte werkafspraken etterde het gedurende de opvolgende twee jaar onderhuids door. Eind 2019 barstte uiteindelijk de bom. Burgerraadsleden Eelco de Vos en Durk Jan Tabak en raadsleden Kevin Noels en Karin Castelijn gooiden de handdoek in de ring. Voelden zich niet door het landelijk bestuur gehoord of gesteund. En wierpen de getrokken discriminatiekaart ver van zich af. Oude rot Paul Tiebosch kwam terug in de fractie. Het duurde maanden voordat er een vierde fractielid was gevonden in de persoon van Dirk Loekemeijer. De fractievergaderingen vonden plaats onder toezicht van een coach. Ogenschijnlijk was er rust.

Nieuwsuur

Tot 9 maart. In de Nieuwsuur-uitzending met partijleider Sigrid Kaag verscheen Bosuguy in beeld. Dit terwijl zijn fractiegenoten aan het werk waren in de raadscommisies van de Dordtse gemeenteraad. Hij deed daar zijn verhaal over discriminatie binnen D66 Dordrecht. Tiebosch en Loekemeijer waren furieus over zijn optreden, waar zij niet van afwisten en over een onderwerp dat niet speelde. Voor hen was het vertrouwen geschonden en ze plaatsten hem buiten de fractie. Fractievoorzitter Polat koos Bosuguy’s zijde. Voor de tweede keer viel de fractie uit elkaar.

Gelijk hebben en krijgen

Afgelopen zondag zou er een lijmgesprek plaatsvinden met de landelijke voorzitter in Den Haag. Tiebosch en Loekemeijer meldden zich. Polat en Bosuguy bleven zonder afmelding weg. Het landelijk bestuur trok haar conclusie en maakte bekend dat D66 Dordrecht vooralsnog niet zal deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. Gelijk hebben en gelijk krijgen in de politiek zijn twee verschillende grootheden. Realisme en pragmatisme zijn naast visie en idealisme nodig om doelen van je partij te bereiken. Daar ontbreekt het hier aan. Zou Sigrid Kaag zich niet achter haar oren krabben over haar gesprek met Bosuguy in Nieuwsuur?

Studio De Witt vanuit Papendrecht

Zaterdag 17 april zal de live-uitzending van het radioprogramma Studio De Witt niet vanuit het vertrouwde Mediacentrum Dordrecht plaatvinden, maar vanuit de studio van Papendrecht FM/RTV Papendrecht. Aanleiding is dat de radiostudio op het Leerpark met technische problemen kampt. De collega’s van Papendrecht FM/RTV Papendrecht boden presentator Ben Corino de mogelijkheid om op deze zaterdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur gebruik te maken van de radiofaciliteiten van Papendrecht FM. Het programmaonderdeel De Politieke Stamtafel vervalt deze week. De hoofdgast die Corino ontvangt is Martin Bloem van Deal Drecht Cities, het economische wervingsbureau van de Drechtsteden. De Dichter van Dienst die het tweede uur afsluit, is Kees Klok.

Studio De Witt zal zaterdag te beluisteren zijn op Papendrecht FM 105.0 en via internetradio op de website van RTV Papendrecht.