DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over gelegenheidsgeheugenverlies en de controlerende taak van raads- en Kamerleden.

De lokale en regionale politiek verkeren nog in de warming-upfase. In Dordrecht organiseert men voor de raadsledenverkenningstochtjes per bus om de omgeving en stad te leren kennen. Men doet aan raads-teambuilding en krijgt onderricht in het omgaan met de raadsmaterie.

De wittebroodsweken zijn afgelopen op het moment dat het nieuwe college op het bordes van het stadhuis zal staan. Dan begint het echte werk. Veel leeswerk, achter de informatie aanjagen, controleren van plannen en voorstellen uit het college of door ambtenaren geschreven voorstellingen van zaken. Dit is nu eenmaal onderdeel van het politieke spel waar gemeenteraden mee te maken hebben. Dat dit nodig is blijkt nu maar weer na wat er zich in Den Haag afspeelt. Is het u ook opgevallen dat de kwaliteit van het geheugen van bewindslieden afneemt? Zeker wanneer er heikele kwesties spelen. Haagse bewindslieden lijden blijkbaar, opvallenderwijs veelal van VVD-huize, aan een selectief geheugenverlies. En zeker wanneer het gaat om bonnetjes of dividendnotities tijdens de formaties. Partiële amnesie heet dit syndroom in de medische wereld. Nu weten wij natuurlijk wel beter, het komt politici soms verdomd goed uit dat zij het zich jokkebrokkerig iets niet meer kunnen herinneren.

Het politieke spel waar dit onderdeel van vormt, is best te duiden, maar het schaadt wel. Het schaadt de geloofwaardigheid en het schaadt het aanzien van de politiek. Landelijk, maar ook lokaal. De wetenschap dat je een coalitiemeerderheid in de Tweede Kamer of in de gemeenteraad bezit, geeft bewindsleden of portefeuillehouders het gevoel zich meer speelruimte te kunnen permitteren. Deze ervaring heeft de oppositie in de Dordtse raad de afgelopen vier jaar ook opgedaan. Maar het is de raad die de grenzen van dit spel moet bepalen. Er bestaat een Japans gezegde: ‘De vis in het aquarium wordt zo groot als het als het aquarium toelaat’. Kortom, gaan portefeuillehouders ver om hun beleid door te drukken, dan is het aan de raad om te toetsen en grenzen aan te geven. Dit is wat men van de volksvertegenwoordigers in de gemeenteraad verwacht.

Maar of het gemeentelijk personeelsbeleid een expliciet onderdeel is in taak van de gemeenteraad? Het CDA, D66 en Fred Loos van Algemeen Belang Zwijndrecht vinden van wel. Want wat speelt er in Zwijndrecht? Deze gemeente kampt blijkbaar met een vergrijzing van het ambtenarenkorps. En om de oudere ambtenaren tegemoet te komen en nieuw elan in te laten stromen, wil men arbeidstijdverkorting invoeren voor de oudere werknemer. Mooi initiatief zou men zeggen, maar nee zeggen deze tegenstanders. Een verkapte VUT-regeling en voordat het demissionair college het besefte was er een nieuw politiek agendapunt geboren. En ook in Zwijndrecht krijgt de politieke meerderheid uiteindelijk zijn zin. Daar is de raad de baas en zijn de portefeuillehouders blijkbaar uitvoerders.

 

Deze week in Studio De Witt

Zaterdag 28 april ontvangt Ben Corino Els Boot als hoofdgast in de uitzending van Studio De Witt. Tot april 2002 was ze voorzitter van de Rotterdamse deelgemeente Prins Alexander. Vervolgens was ze een jaar interim-voorzitter van de Rotterdamse PvdA. In maart 2004 werd Boot benoemd tot burgemeester van Giessenlanden als opvolger van de CDA’er Cees Bakker. Begin 2010 volgde haar herbenoeming voor een nieuwe termijn van zes jaar. In maart 2012 kwam burgemeester Boot landelijk in het nieuws, doordat ze weigerde mee te werken aan de uitzetting van de Afghaanse asielzoeker Rafiq Naibzayeen, wat haar openlijk in aanvaring bracht met minister voor immigratie Ger Leers. Vanwege haar gezondheidsproblemen werd zij in juli 2013  tijdelijk vervangen. Eind 2014 werd duidelijk dat ze niet meer terug zou keren. Bij de Tweede Kamerverkiezingen stond ze op de PvdA-kandidatenlijst op de 52e plaats. De PvdA ging na die verkiezingen terug van 38 naar negen zetels en Boot kreeg onvoldoende voorkeurstemmen om in de Tweede Kamer te komen. Met deze markante oud-politica en bestuurder uit de regio gaat Corino het gesprek aan over haar carrière en haar ervaringen als burgemeester van Giessenlanden, waar binnenkort de Dordtse wethouder Rinette Reynvaan tijdelijk het burgemeesterschap gaat waarnemen. Ook praten zij over de door haar ingebrachte muziek voor de uitzending.

In het tweede uur is er aandacht voor de actualiteiten in Dordrecht en de Drechtsteden: het 100-jarig verjaardagsfeest dat de SGP vierde in de Grote Kerk, Koningsdag en meer. Dichter van dienst is de Dordtse dichter Jan van der Geer.

Studio De Witt is van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren bij Drechtstad FM 95.7 (ether), 105.9 (kabel), Kanaal951 (KPN), kanaal 915 (Ziggo) of de website van RTV Dordrecht of Drechtstad FM via de link Live Radio.