DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over de voortdurende discussie over een nog niet bestaand probleem: het mogelijk naderende landelijk verbod op het houden van herten in een hertenkamp zoals dat Park Merwestein. 

De hertjes in Park Merwestein houden de Dordtse gemeentepolitiek bezig. Ach, het is een wetmatigheid dat een klein probleem dat appelleert aan emoties en gevoelens van nostalgie, groot gemaakt wordt in de publieke opinie.

Vrijheid en blijheid

Nu maakt het aanstaande Bambi-verbod voor stadsparken en achtertuinen, en voor sommigen is het Park Merwestein de achtertuin, wel veel los. Ruim zeshonderd Dordtenaren ondertekenden de petitie die vorige week dinsdag werd aangeboden aan de commissievoorzitter van de gemeenteraad, Karin Boom, om de herten voor het Park Merwestein te behouden.  En vervolgens werd de motie van de VVD, Op Ons Eiland, Denk, FvD, VSP, Fractie van Waardhuizen, CDA, BVD en de SP besproken. Tja, Bambi-gevoel of niet, na 2024 zullen de hertenkampen verdwijnen, zei minister Adema enige tijd geleden in een debat in de Tweede Kamer. Jammer voor veel mensen, maar het dierenwelzijn gaat voor. Vrijheid en blijheid voor de dam- en edelherten in velden en bossen en niet achter een hek in een beperkte ruimte.

Voorbarig

Kortom, exit hertenkampen, dus ook voor Park Merwestein. Prima, wat betreft Pieter Groenewege van de Dordtse Partij voor de Dieren en ook Ruben Schilt (PvdA) en Yara van Engelen (GL) hebben met dit verbod geen probleem. Wet is wet, stelt verantwoordelijk wethouder Tanja de Jonge (GL) en dus het college. Tegen de wet ingaan levert een forse boete op, waar de gemeente niet voor op wil draaien. Nou, stelt Groenewege, dan moet de boete maar betaald worden door de Dordtenaren die er een voorstander van zijn om tegen de wet en regelgeving in te gaan, maar niet door de gemeente. Allemaal een beetje flauw die over en weer-opmerkingen. Maar ook voorbarig, want er is nog helemaal geen wet. Allereerst moet deze nog door de Tweede Kamer en vervolgens nog door de Eerste Kamer. En we weten dat de Eerste Kamer binnenkort van samenstelling gaat veranderen. De BBB wordt er de groots te partij en tijdens het debat in de Tweede Kamer liet die partij net als de VVD, PVV en SGP weten het niet eens te zijn met de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

 

Wel of geen herten in Park Merwestein? Groot of klein probleem? (Archieffoto: Stolk Fotografie)

Alpaca

Het Dordtse CDA-gemeenteraadslid Albert Klerk kondigde vorige week dinsdag een nieuwe motie aan, mocht het college toch voet bij stuk willen houden. Een motie die in de gemeenteraadsvergadering van deze dinsdag werd ingediend, ondertekend door dezelfde partijen, plus de CU/SGP. In deze motie wordt voorgesteld om het hert na verloop van de tijd te vervangen door de alpaca, wat volgens de wet wel zou mogen.

Klein wordt groot, groot wordt klein

Kortom de ene diersoort vervangen door een andere. Lood om oud ijzer, lijkt mij. Voor- en tegenstanders bekampen elkaar over een probleem dat nog geen probleem is. Immers, de wet is nog niet van kracht en de vraag is of die ooit van kracht zal worden, los van de principiële onderliggende vraag of dieren onderschikt aan het menselijk recreatief plezier moeten zijn. Er zijn vraagstukken die in de stad spelen, zoals het tekort aan sociale woningbouw, de woningnood in het algemeen en de armoedeval, die om een oplossing schreeuwen en vragen om aanpak en eensgezindheid van de politieke partijen. Een klein probleem wordt groot gemaakt en grote problemen klein. Maar ja…dat Bambi-gevoel en de bühne hè…

 

Meer actualiteiten en politiek in Studio De Witt

Meer lokale en regionale politiek en actualiteiten komen iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur aan bod in Studio De Witt op Drechtstad FM (95.7 FM en via www.rtvdordrecht.nl/radio). In het eerste uur van de uitzending bespreekt Ben Corino met diverse betrokkenen de actualiteiten. Het uur wordt afgesloten door de Dichter van Dienst. In het tweede uur gaat Corino uitgebreid in gesprek met een hoofdgast. In het derde uur wordt aan de Politieke Stamtafel door betrokkenen gepraat over actuele/politieke zaken.

Het verhaal van David Rodriguez (1952-2015)

De hoofdgast in Studio De Witt is deze week Linda Wouters. Zij presenteert zondag vanaf 16.00 uur bij Visser’s Poffertjes aan de Groenmarkt het langverwachte boek ‘Talent op Drift’, over David Rodriguez (1952-2015). Linda ontmoette de Amerikaanse David Roland Rodriguez Garza in Dordrecht en ontwikkelde een vriendschap met de markante singer-songwriter uit Texas. Zij leerde hem steeds beter kennen en ontdekte stukje bij beetje meer over zijn geschiedenis.

Over de markante Texaanse muzikant David Rodriguez (Foto: Privé) schreef Linda Wouters (Foto: Bert Wouters) een boek dat deze week is verschenen.